Зеленський пообіцяв відзначити Міжнародний день корінних народів у вільному Бахчисараї і по всьому Криму

Новини
Фото: 5 канал

В Україні ведеться робота над законодавчим визначенням корінних народів і статусу кримськотатарського народу як корінного.

Про це йдеться в повідомленні Офісу Президента.

«Врегулювання цього питання назріло давно, і ми, нарешті, повинні поставити в ній крапку. Впевнено можемо сказати – обов’язково відзначимо це свято солідарності у вільному Бахчисараї і по всьому Криму», – зазначив президент України Володимир Зеленський з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу.

Глава держави зазначив, що з початком окупації Криму Російською Федерацією питання захисту прав та законодавчого визначення особливого статусу кримськотатарського народу в Україні стали ще більш актуальними.

Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

«Саме тому нашим спільним завданням зараз є захист прав кримських татар, допомога у всебічному розвитку мови, культури і збереження самобутності народу, який зараз не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині – в Криму. Для нас дуже важливо робити все від нас залежне, щоб відновити права кримськотатарського народу як корінного народу України», – заявив Зеленський.

США закликали Росію припинити жорстокі порушення прав людини кримських татар, повідомляється на сторінці посольства США в Україні.

«У Міжнародний день корінних народів світу ми закликаємо Росію припинити жорстокі порушення прав людини кримських татар і покинути суверенну українську територію. Крим – це Україна», – йдеться в повідомленні.

  • Генеральна асамблея ООН в 1994 році постановила відзначати Міжнародний день корінних народів світу щорічно 9 серпня. Таким чином міжнародне співтовариство прагне привернути увагу до збереження культури корінних народів і їх прав.
  • В Україні корінними народами вважають українців, кримських татар, караїмів і кримчаків, а також греків Приазов’я, що переселилися з Криму на материкову Україну в кінці XVIII століття.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що робоча група експертів, створена за домовленістю з Меджлісом кримськотатарського народу, напрацює зміни до Конституції та законодавства України щодо автономії кримських татар у Криму та захисту прав кримськотатарського народу.