У Білорусі силовики жорстко розігнали протести після виборів президента

Новини
Фото: RFE/RL

У Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, які, за заявою влади, попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів. Тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними.

Силовики жорстко розігнали протестувальників, повідомляє «Настоящее время».

У Мінську влада ще вдень почала готуватися до можливих протестів: в місто була введена військова техніка і додаткові загони ОМОНу. До закриття ділянок в Мінську перекрили центральні вулиці і закрили станції метро в центрі міста. Також в Мінську та інших містах Білорусі весь день виборів «глушили» інтернет.

За даними Національного екзит-полу, які були озвучені в ефірі державного телеканалу «Білорусь 1», на виборах президента Білорусі переміг Олександр Лукашенко, який отримав 79,7% голосів, Світлана Тіхановська – 6,8%.

Результати екзит-пол інших кандидатів: Анна Канопацька – 2,3%, Андрій Дмитрієв – 1,1%, Сергій Черечень – 0,9%, проти всіх – 9,2% виборців.

Підсумкова явка, за інформацією ЦВК, за даними на 20:00 склала 84,05%.

У ніч на 10 серпня стало відомо, що попередньо понад 80% унікальних користувачів на платформі «Голос» проголосували за Світлану Тіхановську. Станом на 22:00 9 серпня на платформі зареєстровано 1 180 084 людей, повідомляє TUT.BY.

Фото: TUT.BY

У Мінську зіткнення ОМОНу з протестуючими почалися біля стели на проспекті Переможців. Там силовики використовували світлошумові гранати і сльозогінний газ, а також пригнали в цей район водомет.

Фото: RFE/RL

За оцінками білоруських медіа, на вулиці в одній столиці Білорусі вийшли близько 20 тисяч осіб. У МВС Білорусі заявили, що «контролюють» ситуацію і оголосили, що «проходять затримання» протестуючих. Але скільки людей затримано – не повідомили.

Фото: RFE/RL

Після початку протестів у Мінську відключили вуличне освітлення. Протестуючі підсвічували собі дорогу екранами мобільних телефонів.

Частина протестуючих через деякий час перемістилася з Проспекту Переможців в центр, на вулицю Неміга. Там їх також зустрів ОМОН з щитами, який спробував розігнати натовп.
Протести також відбувалися на перехресті проспекту Машерова і вулиці Тімірязєва. Там при розгоні були поранені кілька людей.

Фото: RFE/RL

За повідомленнями декількох ЗМІ, натовп протестуючих на вулиці Немиги в центрі Мінська протаранив автозак: постраждали щонайменше дві людини, один з них важко. На Кальварійській вулиці в Мінську силовики стріляли в людей гумовими кулями. Мінімум трьох людей поранили, їх забрала швидка допомога.

Автозак збиває протестувальника у Мінську Фото: Татьяна Зенькович / EPA / Scanpix / LETA

Протести відбувалися і в інших містах. У Бресті кореспонденти повідомили про пряме зіткнення протестуючих з силовиками. У Гомелі на вулиці також вийшли сотні людей. У Ліді, Барановичах, Жодіно, Могильові люди також вийшли на протести. У Могильові ОМОН витіснив демонстрантів з площі, відомо як мінімум про 20 затриманих

Кандидат в президенти Світлана Тіхановском закликала білоруських силовиків зупинити насильство на вулицях. «Я прошу всіх, хто зараз приймає рішення, і перш за все командирів спецпідрозділів: не треба застосовувати силу проти мирних громадян. У разі провокацій, будь ласка, використовуйте тільки співмірні і найнеобхідніші заходи. Зараз будь-який силове протистояння – це безглуздо: ми не повинні відповідати насильством на мирний протест. Ми повинні берегти себе, берегти всіх білорусів. Ще раз прошу міліцію і війська пам’ятати про те, що вони частина народу. І ще раз прошу виборців: ніяких провокацій, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства», – заявила вона.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • До виборів у Білорусі пройшла хвиля мітингів і протестів на підтримку опозиційних кандидатів.