Росія незаконно переслідує 133 громадянина України, з них 97 кримських татар – Денісова

Новини
Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Росія з політичних мотивів незаконно переслідує 133 громадян України, в тому числі 97 кримських татар. 112 з них незаконно утримуються на території РФ та в окупованому Криму, решта обмежені в пересуванні за місце проживання на півострові. Їх дітям Україна має надати належний соцзахист.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в своєму Telegram-каналі.

«За наявною в мене інформацією, 133 громадянина України, в тому числі 97 кримських татар, переслідуються РФ за політичними мотивами. 112 – незаконно утримують на території РФ та тимчасово окупованого Криму, решта обмежені в пересуванні та перебувають за місцем свого проживання. З них 71 – є батьками 188 неповнолітніх дітей», – написала Денісова.

Вона також вказала, що десять дружин кремлівських бранців, які виховують 12 дітей дошкільного та шкільного віку, проживають в різних регіонах материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишились на окупованому півострові і «тепер на їхніх плечах лежить не лише важкий тягар дружини політичного в’язня, а й обов’язок самостійно виховувати та убезпечувати дітей».

«Цієї осені на окупованій території Криму з 17 дітей політв’язнів до першого класу підуть лише 14, оскільки правами на освіту трьох дітей «керівництво» кримських освітніх закладів знехтувало», – додала омбудсмен.

Окрім того вказала вона, особливої уваги та піклування потребують 11 тяжкохворих дітей. Їм потрібна висококваліфікована медична допомога. Зокрема, діти двох, обмежених в пересуванні політв’язнів – кримських татар, потребують такої допомоги негайно.

«Звертаюся до президента України Володимира Зеленського з проханням зробити все можливе задля звільнення українських політв’язнів та надати доручення Кабінету Міністрів України забезпечити їхнім родинам належний соціальний захист. Прошу першу леді України Олену Зеленську взяти під особистий патронат кожну таку родину», – заявила Денісова.

Вона також закликала прем’єр-міністра України та кожного члена уряду взяти під особисту опіку кожну дитину, яка на сьогодні проживає із матір’ю на контрольованій Україною території, терміново розробити та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо врегулювання правового статусу та соціального захисту осіб, незаконно позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх сімей та затвердити відповідну державну соціальну програму.

Також омбудсмен закликала всі міжнародні урядові та неурядові організації, зокрема Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні, надати гуманітарну допомогу дітям кремлівських бранців та сприяти посиленню боротьби на міжнародній арені за звільнення їхніх батьків.

Нагадаємо:

  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • У липні 2020 року Денісова заявила, що фігуранти «справи кримських мусульман» піддаються насильству, тиску і погрозам, перебуваючи в російському ув’язненні.