Зеленський про передачу Білоруссю «вагнерівців» РФ: Несправедливе рішення, наслідки будуть трагічними

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає передачу Білоруссю бойовиків ПВК «Вагнер» Росії несправедливим рішенням, неприйнятним у дружніх міждержавних відносинах, наслідки якого будуть трагічними.

Про це Зеленський написав 15 серпня на своїй сторінці у Facebook.

«Вважаємо таке рішення, м’яко кажучи, несправедливим, таким, яке не відповідає духу відносин між Україною та Білоруссю, заснованому на принципах поваги та взаємної допомоги», – зазначив президент.

За його словами, те, що Білорусь віддала найманців, «демонів сучасної війни» Росії – «це дивно, некоректно й точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах».

«Наслідки цього рішення будуть трагічними. Ми розуміємо, що «вагнерівці» все одно повернуться до свого звичного заняття – розповсюдження війни. Дай Боже, щоб білоруській владі не довелося й на своїй території отримати ще один палаючий, знекровлений Донбас, створити який всі ці «вагнерівці» дуже добре вміють», – наголосив глава держави.

Він також заперечив будь-яке втручання України у внутрішні процеси в Білорусі.

«По-перше, публічно наговорити про якесь нібито втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. Цього точно не було. А по-друге, людей, які дійсно мають стосунок до безумовного втручання у справи як Білорусі, так і України – перш за все України – демонстративно віддати третій стороні. Це погана історія. Історія, в якій явно знехтували довірою, об’єктивністю та адекватною оцінкою негативних наслідків», – заявив Зеленський.

Він нагадав про наявність домовленостей з Білоруссю щодо виключно юридичного та об’єктивного підходу до оцінки справи затриманих під Мінськом «вагнерівців». Однак попри це Білоруська сторона залишила без відповіді звернення Офісу генпрокурора про видачу Україні 28 найманців, серед яких 9 українських громадян і яким було оголошено підозру про участь у терористичній організації.

«Були також активні спроби по дипломатичних та особистих каналах довести нашим партнерам, чому правильно и коректно було б піти саме запропонованим нами шляхом. Але, на превеликий жаль, цього не сталося», – зазначив президент.

Водночас він висловив тверде переконання, що уникнути відповідальності ніхто не зможе. «І самі «вагнерівці», і будь-хто інший, чий бізнес за їхньою власною характеристикою – смерть, повинні розуміти: все одно доведеться відповідати. Перед законом чи вже одразу перед Богом – покаже час», – заявив Зеленський.

Як повідомлялось, 14 серпня Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.