Невідомі підпалили автівку журналістів програми «Схеми»

Новини
Фото: Михайло Ткач

Вночі 17 серпня автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» підпалили поблизу будинку водія знімальної групи.

Про це повідомив журналіст програми Михайло Ткач.

«Під час зйомок і в самому матеріалі я неодноразово наголошував, що за нашим авто і нами вели спостереження співробітники охорони президента УДО. Авто ночувало біля будинку, де мешкає водій. Прослушка, підпал авто, що далі?», — написав Ткач.

Як уточнила головна редакторка «Схем» Наталія Седлецька, автівку підпалили «незмінному водію» Борису Мазуру.

Адвокат Володимир Щиголь у коментарі «Радіо Свобода» розповів, що оперативно-слідча група провела огляд місця події. Каже, що був хлопок, що який свідчить про те, що відбувся саме підпал.

Він зазначив, що після огляду з’ясувалося, що найбільш вірогідно підпал відбувся з лівої частини з боку переднього колеса.

За словами адвоката, криміналісти взяли зразки речовини, за допомогою якої, ймовірно, був підпалений автомобіль. Їх відправлять на експертизу, а далі слідство буде встановлювати походження речовини.

Він вбачає у підпалі авто не лише факт знищення майна, а й перешкоджання журналістській діяльності, що є теж кримінальним злочином. У слідчого тепер є 24 години, щоб визначити кваліфікацію, внести відомості до реєстру досудових розслідувань і «правильно скерувати розслідування».

8 серпня Михайло Ткач знайшов у себе вдома ознаки прослуховувального пристрою. Каже, що протягом кількох тижнів до цього декілька разів отримував попередження, що його журналістська діяльність «дратує високопосадовців» і що по ньому почали «активно працювати».

Правоохоронці квартиру оглянули, але нічого такого не знайшли. Водночас призначили ще додаткову перевірку.

  • Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу UA:Перший) щотижня випускають журналістські розслідування та аналітику про корупцію серед високопосадовців. Вони викривають тих, хто розкрадає державні гроші, майно та ресурси, зловживає владою для особистого збагачення та покриває корумпованих чиновників нехтуванням та бездіяльністю.
  • У своїх випусках журналісти розповідають про непрозорість влади, статки держслужбовців та конфлікти персональних інтересів з
  • Останнє розслідування Ткача було про те, що кортеж президента Володимира Зеленського порушує швидкісний режим на дорогах, а працівники його Офісу користуються так званими номерами прикриття, хоча закон їм такого права не дає.