Зеленський відреагував на підпал автомобіля журналістів програми «Схеми»

Новини
Фото: Михайло Ткач

Президент Володимир Зеленський відреагував на підпал автомобіля журналістів програми «Схеми: корупція в деталях»: заявив, що за його президентства за критику влади не буде переслідувань чи залякувань.

«У грудні 2014-го неподалік палацу «Україна» невідомі спалили моє авто. Поліції знадобилося два місяці, щоб знайти та затримати злочинців. Сподіваюся, що й цього разу правоохоронні органи максимально швидко знайдуть та притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми «Схеми». Як президент України я завжди захищатиму права кожного громадянина, незалежно від його особистого ставлення до мене.

Переконаний, що свобода слова – фундамент будь-якої демократичної країни. Журналістська діяльність ніколи не може бути підставою для переслідувань

І наостанок. Моя творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той час влади. Неодноразово це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків «хлопці, ви дожартуєтесь» – до прослуховування, стеження, реальних перешкод та заборон у проведенні концертів чи зйомок.

Я пройшов все це, я знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб за мого президентства будь-яка критика влади тягнула за собою переслідування або залякування», – заявив Зеленський.

Поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля працівника ЗМІ. Подія кваліфікована як умисне знищення або пошкодження майна. Призначено експертизи.

Вночі 17 серпня авто програми «Схеми» підпалили біля будинку водія знімальної групи. Головна редакторка програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини, якою користувалися журналісти-розслідувачі, можуть стояти фігуранти розслідувань, та не виключає причетність Андрія Портнова до цього.

  • Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу UA:Перший) щотижня випускають журналістські розслідування та аналітику про корупцію серед високопосадовців. Вони викривають тих, хто розкрадає державні гроші, майно та ресурси, зловживає владою для особистого збагачення та покриває корумпованих чиновників нехтуванням та бездіяльністю.
  • У своїх випусках журналісти розповідають про непрозорість влади, статки держслужбовців та конфлікти персональних інтересів з
  • Останнє розслідування Ткача було про те, що кортеж президента Володимира Зеленського порушує швидкісний режим на дорогах, а працівники його Офісу користуються так званими номерами прикриття, хоча закон їм такого права не дає.