Російський актор Безруков, який є у «чорному списку» СБУ-Мінкультури, приїхав з гастролями до Криму

Новини
Фото: телеканал Звезда

Російський актор Сергій Безруков, який є у «чорному списку» СБУ-Мінкультури – Перелік, до якого занесені іноземні діячі, які створюють загрозу національній безпеці України, знову прибув виступати до окупованого Криму.

Цього разу Безруков привіз до Криму моноспектакль. «18, 19 серпня в Ялті і Севастополі вперше за пів року вийду на сцену. Моновистава «І життя, і театр, і кіно »- напевно, найбезпечніший спектакль за теперішніх часів, на сцені я один. Глядачі від мене за 1,5 метра, навіть більше. Так що працюємо, побачимося», – розповів Безруков у Instagram.

У серпні 2015 року на сайті Міністерства культури з’явився перший список іноземних діячів культури, які були визнані загрозливими національній безпеці України. Фігуранти списку отримують заборону на в’їзд в країну, що унеможливлює гастрольну діяльність. А Держкіно забороняє показ фільмів, в яких знявся хоча б один фігурант списку.

Фігуранти Переліку – антиукраїнські пропагандисти або ті, хто незаконно, тобто не через українські пункти пропуску, в’їжджав на тимчасово окуповані території Криму і Донбасу. На цій підставі їм заборонений в’їзд в Україну, вони втратили можливість гастролювати і заробляти на українському ринку, навіть не в’їжджаючи на нашу територію. Оскільки фігуранти Переліку осіб, які загрожують нацбезпеці, є токсичними. Отже, фільми і програми з їх участю заборонені в Україні для показу. Всього в переліку на сьогодні – 150 осіб.

Спочатку в чорний список СБУ-Мінкульту в 2015 році потрапило всього 14 чоловік. Це актори Сергій Безруков, Михайло Боярський, Іван Охлобистін, співаки Йосип Кобзон і Олег Газманов, співачка Валерія з чоловіком і продюсером Йосипом Пригожиним і виконавець шансону Григорій Лепс, актор і телеведучий Михайло Пореченков, а також французький актор і російський громадянин Жерар Депардьє.

У січні 202 року Центр журналістських розслідувань уважно дослідив фактичний бік спекулятивної теми, яка збурила інформаційний простір. Мова про так званий «чорний список» СБУ-Мінкультури – Перелік, до якого занесені іноземні діячі, які створюють загрозу національній безпеці України. Ми детально проаналізували усі накази міністерства культури, якими, за зверненнями СБУ, іноземні діячі вносились до Переліку, і були трохи спантеличені. У списку, довкола якого стільки емоцій і ура-патріотичного піару, – усього лише 150 осіб! Причому п’ятеро із них – уже небіжчики. Так, покійним Кобзону, Говорухіну і Табакову все ще заборонено гастролювати в Україні. Dr.Alban –останній медійний «зашквар Зеленського» СБУ до Переліку Мінкульту взагалі не заносився, хоча в окупованій Ялті співав. Отже, маємо викривлену картину застосування правових підстав для покарання і попередження загроз національній безпеці. 

Детальніше читайте в розслідуванні ЦЖР «Чорний список», сіра політика і правовий туман