Спецоперацію із затримання бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України – Бутусов

Новини
Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания/AP

Секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску ».

Про це йдеться в статті головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова.

«Відбувся навмисний витік інформації, з метою привернути увагу спецслужб Білорусі до терористів, щоб спровокувати їх затримання і розшифровку цілей їх польоту. Група повинна була вилетіти новим рейсом 30 липня, тобто за 9 днів до моменту проведення виборів в Білорусі, тобто не могла представляти загрози для спецслужб Білорусі. Ніякої зброї, ніяких контактів з політичними рухами, які могли б привести самі по собі до такої масштабної операції, не було», – йдеться в матеріалі.

«Джерелом провалу захоплення терористів є, перш за все, незаплановане перенесення термінів вильоту терористів. Рішення прийнято главою ОП Єрмаком і схвалено президентом Зеленським. Мотиви Єрмака зірвати операцію він озвучив сам: Єрмак не хоче зіпсувати свої відносини з Козаком – помічником Путіна», – зазначає Бутусов.

«Служба безпеки України зобов’язана відкрити розслідування за статтею державна зрада, а Верховна Рада зобов’язана створити слідчу комісію з перевірки причетності президента Володимира Зеленського та його найближчого оточення до витоку інформації, до зриву секретної операції СБУ і ГУР МО по затриманню терористів в Білорусі. Але в скандалі виявилося замішане вище керівництво країни. Начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба, який вимагав перевірити на поліграфі главу Офісу президента Андрія Єрмака і першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка, відразу після своєї заяви був… звільнений указом Зеленського! Таким чином, президент України цим звільненням приховав високопосадовців від проходження перевірки та кримінального провадження», – пише Бутусов.

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.