Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі: заява глави ГУР Міноборони і «плівки Соколової» про вербування СБУ

Новини
Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания / AP

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов спростував інформацію про причетність СБУ до затримання бойовиків ПВК «Вагнер» в Білорусі.

Про це повідомляє Укрінформ.

Раніше головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків «ПВК Вагнер» в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Буданов заявив, що «десятки осіб з досвідом бойових дій в гібридних конфліктах в столиці Білорусі безпосередньо напередодні доленосних президентських виборів» – це спецоперація російських спецслужб.

За його словами, фейкову версію про причетність СБУ до появи «вагнерівців» у Мінську поширили російські спецслужби через російське видання «Комсомольская правда».

Кирило Буданов у центрі, фото: ОП

»(Чутки про причетність СБУ до затримання «вагнерівцев» з’явилися) через тиждень після затримання бойовиків білоруськими силовиками і публічних звинувачень на адресу Росії з боку білоруської влади у втручанні у внутрішні справи Білорусі і спроби вплинути на результати виборів … Паралельно цю версію стали підтримувати в українському публічному просторі деякі політологи і соціальні мережі, які можна впевнено називати проросійськими», – заявив глава ГУР Міноборони.

За його словами, такі операції готують ретельно і заздалегідь, детально відпрацьовуючи «легенду». Буданов вважає, що російська сторона «заздалегідь готувала фейкову версію про причетність СБУ».

Він додав, що всі бойовики безспосередно підкоряються російським силовим структурам і ніколи не діють без їхнього дозволу або координації. На думку керівника ГУР, основними завданнями «вагнерівців» у Білорусі був психологічний тиск на владу країни, провокація протестувальників і погіршення українсько-білоруських відносин. Також, за словами Буданова, влада Білорусі хотіла змусити спиратися на підтримку РФ.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на YouTube-каналі записи з вербуванням бійців приватної російської військової компанії «Вагнер», яких затримали в Білорусі під Мінськом і згодом передали Росії.

На відеозаписі «вагнерівець» Денис Харитонов розповідає, що воював із 2014 року у складі батальйону «Степ» в Україні. Харитонов командував розрахунком переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК). За його словами, він збив в Україні біля селища Маринівка три одиниці техніки: вертоліт і два штурмовики Су-25.

Найманець розповів, що за збиті літаки й вертоліт отримав орден. Бойовик зізнався, що «звільняв Луганськ і луганський аеропорт». На відео показано документи Харитонова: паспорт, посвідчення охоронця і дозвіл на зброю. У нього є російський військовий квиток, виданий 1999 року. Стріляти із ПЗРК він навчився у 22-й бригаді в російському місті Новочеркаськ.

Нагороду за збиту техніку, за словами Харитонова, йому вручав особисто Владислав Сурков (помічник президента Росії Володимира Путіна). Російських державних нагород у нього дві – за звільнення Пальміри (арабською мовою) та за «вертушки в Луганську».

Інший «вагнерівець» Сергій Щербаков розповів, що воював разом із Харитоновим в Україні 2014 року. Він підтвердив, що Харитонов збив вертоліт і два штурмовики. За його словами, він почав із Харитоновим підготовку в Ростові, яка тривала менше ніж 10 днів.

Третій бойовик із ПВК «Вагнер» Олександр Сидоров розповів, що воював у 2014-му і 2015 році у «ЛНР» і у 2016 році – біля населеного пункту Піски (Донецька область). Потрапив він на Донбас у складі російського підрозділу «Амур».

Сидоров розповів, що працював водієм під час боїв за луганський аеропорт.

«Сам в аеропорт не заходив, я надавав допомогу, розвозив усіх», – сказав Сидоров.

На відео показано документи інших бійців ПВК «Вагнер», які воювали в Україні. Зокрема Сергія Анохіна, Дмитра Жмуріна і Тахіра Бахтігараєва.

Соколова написала у Facebook, що вагнерівці за планом мали летіти до Венесуели й вимушено зупинитися в Києві, де б їх затримали українські спецслужби.

«Редакція «Соромно» (проєкт Яніни Соколової) отримала аудіозаписи розмов, які, на нашу думку, підтверджують вербовку бойовиків загону Вагнера українськими спецслужбами… Спецоперацію було зірвано, за нашою інформацією, главою ОП (Офісу президента України) Андрієм Єрмаком», – написала вона.

Як пише головний редактор InformNapalm.org Роман Бурко, у коментарях під постом Євгена Шевченка (агент Національного антикорупційного бюро України, ветеран АТО) щодо історії про «спецоперацію» про ПВК «Вагнер» писав, що версія виглядає сенсаційно, але інші джерела, з якими я особисто вже багато років співпрацюю по темі ідентифікації бойовиків «ПВК» Вагнер і яким довіряю. Кажуть, що це дезінформаційний вкид, який повторює лінію пропаганди РФ про нібито «спецоперацію СБУ», яка нібито «виманила вагнеровців» у Білорусь.

«Не переношу Єрмака, і вважаю, що він дійсно зрадник, але загалом, а не у цій історії. Вочевидь, його зараз підсиджує Аваков, і ця версія вкидається саме для цього.
«ПВК Вагнера» – це не вільні «дикі гуси», а цілком підконтрольні ГУ ГШ ЗС РФ проксі-формування, вони були у Білорусі з метою виконання спецзавдань, і ні в яку Венесуелу не збиралися. Єрмака треба викидувати «на мороз», але не треба при цьому використовувати російські пропагандиські меседжі про «невинних вагнеровців, що летіли у Венесуелу».
Сподіваюся, що ті анонси, що були вчора ввечері, та аудіозапис, який сьогодні закинула Яніна Соколова, не з тих архівів 2016 року», – написав Бурко.

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.