Близько 100 громадян України вже півтора року очікують евакуації з табору для біженців у Сирії – Чубаров звернувся до Зеленського

Новини

Близько 100 громадян України, а саме жінки і їхні малолітні діти, перебувають в таборі для біженців Аль-Хол у Сирії, очікуючи евакуації додому.

Про це у відкритому листі президенту України Володимиру Зеленському нагадав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Чубаров зазначив, що на евакуацію до України жінки і діти чекають вже півтора роки.

«Міжнародні організації характеризують умови в таборі Аль-Хол як гуманітарну кризу: не вистачає їжі, води і медичної допомоги, діти помирають від хвороб. Щодня вмирають 10-20 осіб», — написав він.

Чубаров додав, що ще у 2019 році для вирішення цієї проблеми при Кабміні створили робочу групу. «За кілька місяців спільної роботи були виконані всі необхідні дії з підготовки до евакуації громадян України, однак евакуація не відбулася», — уточнив Чубаров.

  • Табір біженців Аль-Хол розташований в районі Ель-Хасака на півночі Сирії. Понад 90% мешканців є жінки та діти. Тут проживає немало родичів колишніх бойовиків «Ісламської держави», які приїхали з європейських країн. Оскільки діти не порушували європейських законів, вони мають право повернутися на батьківщину своїх батьків. Але курди, які утримують табори біженців на півночі Сирії, проти розділення сімей.
  • У Туреччині, де вже проживає 3,7 мільйона сирійських біженців, через бойові дії на півночі Сирії з’явився ще один мільйон мігрантів.