Глава ОП Єрмак назвав дезінформацією версію про участь СБУ і ГУР Міноборони у справі про затримання бойовиків ПВК «Вагнер»

Новини
Скріншот відеосюжету телеканалу «Білорусь 1» Фото: Yuotube АТН: новини Білорусі та світу

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак називає дезінформацією повідомлення про те, що бойовики ПВК «Вагнер» ​​опинилися в Білорусі в рамках операції українських спецслужб, але затримання зірвалося через витік інформації.

Про це Єрмак заявив у коментарі виданню LB.

«Очевидно, що версія про участь українських спецслужб у появі російських бойовиків-найманців у Білорусі напередодні виборів з’явилася не в Україні, а в російських ЗМІ, а саме – в російській «Комсомольській правді» 6 серпня. Це виглядає як добре продумана і спланована дезінформаційна кампанія», – сказав Єрмак.

На питання, чи відповідає дійсності інформація про те, що він пропонував перенести операцію через необхідність проведення переговорів з РФ щодо полонених, Єрмак відповів: «Ні, звичайно, не відповідає».

Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України Скріншот ОПУ

Відповідаючи на запитання, чи дійсно звільнений з посади начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба вимагав, щоб всі учасники наради, на якій обговорювали спецоперацію, пройшли поліграф, глава Офісу президента сказав, що йому «про це нічого невідомо». «Але, переконаний, що це також не відповідає дійсності, і є частиною дезінформаційної атаки, мета якої – розкол українського суспільства», – підкреслив Єрмак.

Глава Офісу президента висловив здивування тим, «що деякі українські громадяни публічно поширюють саме цю версію подій». «Можна припустити, що деякі внутрішні сили також вирішили використовувати цю дезінформаційну кампанію проти України у власних цілях напередодні виборів. А можливо, комусь дуже хочеться зірвати припинення вогню на Донбасі, яке триває з 27 липня», – додав Єрмак.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов спростував інформацію про причетність СБУ до затримання бойовиків ПВК «Вагнер» в Білорусі.

Раніше головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків «ПВК Вагнер» в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на YouTube-каналі записи з вербуванням бійців приватної російської військової компанії «Вагнер», яких затримали в Білорусі під Мінськом і згодом передали Росії.

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.