Україна святкує 29-й День Незалежності

Новини
Фото: UKRINFORM

В Україні відзначають 29-у річницю проголошення незалежності країни. Урочисті і святкові заходи з нагоди Дня Незалежності проходять в Києві та інших населених пунктах України. У столиці ветерани, добровольці та волонтери проведуть Марш захисників України.

За інформацією урядового порталу, зокрема, заплановано церемонії підняття державного прапора в Києві та інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах та військових частинах, урочисті заходи, покладання квітів, тематичні культурно-мистецькі, медійні, виставкові та інші заходи, спрямовані на донесення до широкого загалу інформації про важливі події та персоналії української історії, вручення державних нагород тощо.

Через пандемію коронавірусу цьогорічне святкування річниці незалежності України матиме дещо нестандартний формат. Зокрема, у Києві центрами урочистих заходів будуть не Хрещатик та Майдан Незалежності, а Михайлівська та Софійська площа.

Участь в урочистих заходах в столиці візьме президент України Володимир Зеленський та його дружина Олена.

Зокрема, о 9:00 на Михайлівській площі, глава держави з дружиною долучаться до церемонії вшанування пам’яті полеглих захисників України. На Софійській площі Зеленський виступить з промовою з нагоди 29-ї річниці незалежності України та вручить державні нагороди.

Водночас біля станції метро «Університет» у центрі Києва розпочнеться збір учасників Маршу захисників України, Маршу незалежності та Хода Ветеранів. Запланована хода бульваром Шевченка та вулицею Хрещатик, а також акції на майдані Незалежності, Європейській площі та Алеї Героїв Небесної сотні.

Перший Марш захисників України відбувся 24 серпня 2019 року. Це була мирна хода, ініційована учасниками російсько-української війни після того, як президент Володимир Зеленський повідомив, що військового параду на День Незалежності 24 серпня не буде.

Через проведення святкових та урочистих заходів у центральній частині міста буде тимчасово обмежений рух транспортних засобів.

Нагадаємо:

  • День Незалежності України відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення у 1991 році Верховною Радою УРСР Акта проголошення Незалежності України, що прийнято вважати датою створення держави Україна в її сучасному вигляді.
  • 20 лютого 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про день незалежності України». Документ ухвалив вважати 24 серпня Днем незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято.