Кравчук назвав умову, за якої можливе відновлення постачання води в Крим

Новини
Глава української делегації в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук Фото: YouTube UA: Українське радіо

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук допускає, що відновлення Україною поставок води в окупованого Росією Крим можливе в разі виникнення гуманітарної катастрофи на півострові.

Про це Кравчук сказав в інтерв’ю «UA: Українське радіо», передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до міжнародного права, країна, яка захопила територію, – окупант, як це є у Криму, вона відповідає на 100 відсотків за забезпечення цієї території всім необхідним, і водою в тому числі. Ми кажемо: там живуть українці, якщо раптом станеться якась гуманітарна катастрофа, яка пов’язана з водою, то людям воду можемо дати, але промисловим підприємствам, військовим базам і тому подібному – ми в житті ніколи на це не підемо», – сказав Кравчук.

За його словами, оскільки він не є фахівцем в цій сфері і тому не може сказати конкретно, як можна зробити, щоб вода потрапляла саме до жителів Криму, а не на російські військові бази і підприємства на півострові.

«Там кажуть є можливість дати воду людям, але не давати воду підприємствам, військовим базам. Але несе відповідальність з все це Росія і Україну не треба звинувачувати … Ми до цього не маємо ніякого відношення», – підкреслив глава української делегації в ТКГ, нагадавши відому українську приказку: «Бачили очі, що купували, плачте хоч повилазьте».

Він також додав, що питання водопостачання Криму буде відразу знято після його деокупації.

«Якщо Крим стане на позицію української державності, а російські війська звідти підуть і Крим стане частиною України – це питання автоматично перестає існувати», – зазначив Кравчук.

Як повідомлялось, на початку серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль допустив можливість поставок прісної води з материкової частини України в окупований Крим у разі «гуманітарної катастрофи» на півострові. При цьому він сказав, що Україна не буде постачати воду «окупантам, окупаційним військам, для потреб військових баз».

З 24 серпня в окупованому Криму почався перший етап обмежень водопостачання. Графіки подачі питної води введені в Сімферополі і ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів у зв’язку з обмілінням трьох водосховищ: Аянського, Партизанського і Сімферопольського – їх наповнення становить від 19 до 51%.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».