Рада з 1 вересня збільшила «мінімалку» до 5 тис. грн, в «Голосі» вказують – збільшаться податки і скоротяться робочі місця

Новини
Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 25 серпня підтримала законопроект президента Володимира Зеленського та збільшила з 1 вересня розмір мінімальної заробітної плати в Україні до 5 тис. грн. У фракції «Голос» вказують, що прийнятий документ призведе до збільшення податків і зборів, а також скорочення робочих місць в країні.

За прийняття законопроекту №3963 «Про внесення змін до закону «Про державний бюджет України на 2020 рік» в цілому на позачерговій сесії парламенту проголосували 295 народних депутатів, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Згідно з документом, місячна мінімальна зарплата піднімається з 4723 до 5000 грн, в погодинному розмірі вона буде становити 29,2 грн (відповідно до чинного закону – 28,31 грн).

«Для реалізації зазначених ініціатив в проекті змін до державного бюджету на 2020 рік передбачено збільшення витрат на 4 млрд грн за рахунок економії витрат на обслуговування державного боргу 3,5 млрд грн, що пов’язано з відхиленням фактичного курсу нацвалюти по відношенню до іноземних валют в порівнянні з прогнозом в бюджеті на 2020 рік, а також перегляду прогнозу доходів держбюджету в зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 вересня до 5 тис. грн», – сказав міністр фінансів України Сергій Марченко, виступаючи з трибуни парламенту.

«Так, доходи будуть збільшені на 500 млн грн» – додав він.

Додаткові бюджетні витрати на підвищення мінімальної заробітної плати пропонується здійснити за рахунок збільшення надходжень від податку на доходи фізичних осіб – на 461 млн 337,8 тис. грн та податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування – на 80 млн грн, а також зменшення витрат Міністерству фінансів України (обслуговування державного боргу) на 3 млрд 461 млн 224,9 тис. грн, зазначено в пояснювальній записці.

Заступник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк (фракція «Голос») вважає, що президентський законопроект про підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн з 1 вересня істотно вплине на збільшення податків і зборів в країні.

«Правильно буде назвати цей законопроект не про підвищення мінімальної зарплати, а про збільшення податків і зборів, в першу чергу для малих і середніх підприємців», – сказав Железняк журналістам.

За словами депутата, в результаті підвищення «мінімалки» відразу виросте єдиний податок майже на 260 грн на місяць, виросте єдиний соціальний внесок на 60 грн на початку і на 400 грн на місяць через рік, також зросте податок на нерухомість, туристичний і військовий збори.

«Цей законопроект краще назвати про скорочення робочих місць», – зазначив Железняк.

Крім того, представник «Голосу» заявив, що бажання фракції більшості прийняти даний законопроект якомога швидше, пов’язано з майбутніми місцевими виборами.

При цьому глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що підвищення мінімальної зарплати до 5 тис грн не матиме впливу на макропоказники і інфляцію, а також заперечує політичні мотиви прийняття даного документа.

Нагадаємо: