«Росія продовжує репресії»: у МЗС відреагували на нові обшуки і затримання кримських татар

Новини

Обшуки у будинках кримських татар і затримання в окупованому РФ Криму 31 серпня є черговим прикладом продовження Росією переслідувань щодо тих, хто виступає проти незаконної московської окупації.

Про це у Твіттері заявила речниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

«Російська окупаційна влада продовжує переслідувати кримських татар, про що свідчить затримання кримського журналіста Айдера Кадирова після сьогоднішніх обшуків будинків. Це свіжий приклад триваючих репресій проти тих, хто виступає проти незаконної московської окупації #CrimeaIsUkraine», – написала Зеленко.

Катерина Зеленко, фото: Цензор.нет

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговою хвилею незаконних обшуків і затримань жителів тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, йдеться у коментарі МЗС, оприлюдненому 31 серпня.

Як зазначили українські дипломати, за наявною інформацією, після проведення обшуків в будинках Айдера Кадирова (с. Розливи Нижньогірського району), Айдера Аблякімова (с. Сонячна долина Судакського району), Ридвана Умерова (м. Судак) та Енвера Топчі (смт Ічкі (Совєтський) Ічкінського району) зазначених осіб було незаконно затримано. Під час попередньої хвилі арештів у липні окупаційною адміністрацією було затримано 7 кримських татар, нагадали у зовнішньополітичному відомстві.

«Росія системно застосовує репресивний апарат для переслідування та боротьби із журналістами, включно з громадянськими, та активістами, продовжує політику утисків всіх незгодних з окупацією, від якої особливо страждають представники кримськотатарського народу… Вимагаємо від Росії негайного звільнення затриманих сьогодні чотирьох осіб, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України. На сьогодні РФ незаконно тримає за ґратами близько 100 українських громадян», – заявили в МЗС.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко повідомив, що санкції за порушення прав людини в Криму повинні бути посилені.

«Черговий акт тиску на громадян за етнічною та релігійною ознакою в тимчасово окупованому Криму є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права російської окупаційної адміністрацією і свідченням того, що кошти міжнародного впливу на Росію недостатні», – прокоментував Яременко.

За його словами, «безпідставні обшуки, арешти, які відбуваються на очах дітей, постійні« попередження »носять системний характер».

«Україна буде домагатися, щоб причетні до цих злочинів понесли відповідальність, а санкції проти Росії посилювалися», – повідомив заступник міністра.

Ігор Яременко

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків в будинках кримських татар 31 серпня 2020 року.

  • 31 серпня російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар в Судаку, Радянському і Нижньогірському районах.
  • Обшуки проходили в будинках також Енвера Топчи, Айдера Аблякімова і Рідвана Умерова та Айдера Кадирова, дружина якого повідомила, що в їхньому будинку обшук не проводився, але у чоловіка забрали український паспорт, а самого його відвезли до Сімферополя на допит.
  • Айдер Кадиров є батьком 4 дітей, старша дитина має інвалідність з дитинства, у самого чоловіка – цукровий діабет.
  • Усіх чотирьох, за інформацією «Кримської солідарності», російські силовики відвезли в управління ФСБ в Сімферополь. Адвокати активістів, стверджують, що їх не пускають в будівлю ФСБ.