Український політв’язень Шумков оголосив голодування в російській колонії

Новини
Олександр Шумков Фото: BBC

Незаконно засуджений в РФ українець Олександр Шумков, якого утримують у колонії в Торжку Тверської області, з 28 серпня розпочав голодування.

Про це повідомила тітка бранця Кремля Олександра Шумкова – Людмила.

У листі, який датований 28 серпня, Шумков написав, що через повну антисанітарію починає голодування з вимогою прибуття до колонії уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової та представника місцевої санітарної служби.

Олександр Шумков — український військовий, учасник «Правого сектору» та особистий охоронець Дмитра Яроша. Він у серпні 2017 року був викрадений з України та заарештуваний в Російській Федерації. В РФ Шумкову інкримінували екстремістську діяльність — членство у забороненій в РФ організації «Правий сектор» — та засудили у грудні 2018-го до 4 років позбавлення волі.

«Саша мав необережність у свій час співпрацювати з контррозвідкою СБУ і військовою прокуратурою. З самих патріотичних сподівань. Але всі його напрацювання або складалися в стіл, або… Ну, хтось дуже добре заробляв на корисній інформації. Контрабанда зброї, кришування наркотрафіку, афери з квартирами. Це неповний перелік злочинів, які вчиняють ті, хто повинен дбати про безпеку держави», — пише Наталія Вотеічкіна.

У грудні 2020 року Олександр має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу.

Нагадаємо:

  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму громадянина України Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет РФ обвинуватив в участі у «Правому секторі», оголошеному в РФ екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідчому комітеті стверджують, що Шумков нібито був активним учасником «Правого сектора» та охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід у кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.