Пальне із російського заводу Медведчука постачається в окупований Крим та США – «Схеми»

Новини

Пальне російського «Новошахтинського заводу нафтопродуктів», який контролює Оксана Марченко, дружина голови політради партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, постачається в окупований Росією Крим, а також в США, які ще в 2014 році ввели санкції проти кума президента РФ Володимира Путіна.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший).

«Новошахтинський завод нафтопродуктів» розташований у Ростовській області Росії, більшою часткою підприємства володіє Оксана Марченко, що зазначено в декларації її чоловіка, нардепа Віктора Медведчука.

Журналісти зв’язалися з російськими компаніями-дилерами, які реалізовують продукцію заводу родини Медведчука. Менеджери одразу декількох компаній-дилерів із Краснодарського краю («ЮЛК-Альянс», «Стройпроминвест» і ТК «Югдизель») підтвердили, що працюють і на Крим, а саме: доставляють газойль (аналог дизпалива) із «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» на півострів бензовозами.

Всі три компанії прорахували вартість дизпального з доставкою в Крим, а також надіслали паспорт на газойлевий дистилянт «Новошахтинського заводу» на підтвердження свого досвіду реалізації товару з російського заводу Медведчука.

Крім того, журналісти «Схем» з’ясували, що «Новошахтинський завод нафтопродуктів» через швейцарську фірму-посередника продає американській корпорації ExxonMobil прямогонний бензин. При цьому Медведчук з 2014 року перебуває під санкціями США і не може мати в цій країні навіть банківський рахунок або американську кредитну картку, а його фінансові інтереси на Заході заморожені.

За даними міжнародної митної бази ImportGenius, в 2020 році продукцію «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» як мінімум 6 разів отримала компанія ExxonMobil Sales and Supply LLC. Тільки з січня по травень було поставлено бензин вартістю як мінімум 150 млн доларів, стверджують журналісти.

Танкери з прямогонним бензином прибувають в порт Х’юстона у США з нейтральних вод Чорного моря, південніше Керченської протоки. Саме в цій зоні судна-накопичувачі російської компанії Rosewood Shipping, яка належить родині Віктора Медведчука, перевантажують нафтопродукти на інші танкери.

ExxonMobil купує нафтопродукти не безпосередньо у заводу Медведчука-Марченка, а через швейцарську компанію NewCoal Trading. Раніше російські журналісти-розслідувачі писали, що ця компанія пов’язана з сім’єю депутата Держдуми РФ від «Єдиної Росії» Глібом Хором.

Віктор Медведчук відмовився коментувати питання бізнесу журналістам «Схем». «Новошахтинський завод нафтопродуктів» не відповів на журналістський запит.

Корпорація ExxonMobil відповіла так: «Ми не коментуємо заяви третіх сторін, припущення або чутки. ExxonMobil продовжує дотримуватися всіх застосовуваних санкцій».

У 2019 році завод Медведчука-Марченко, за даними російського державного інформаційного ресурсу фінансової звітності, отримав рекордний прибуток порівняно з декількома попередніми роками – 3,6 млрд рублів.

Нагадаємо:

  • У вересні 2018 року «Схеми» у розслідуванні «Нафта для куми Путіна» повідомили, що дружина лідера руху «Український вибір» Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко контролює компанію, яка перемогла у конкурсі на право видобувати нафту на Гавриківському родовищі у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ. Це одне з трьох найбільших російських нафтогазових родовищ. Сумарні запаси нафти оцінюють у 123,7 мільйона тонн, газу – у 3,439 млрд кубічних метрів.
  • Віктор Медведчук підтвердив, що його дружина Оксана Марченко є власницею бізнесу в Росії. «Моя дружина не займається бізнесом, вона володіє бізнесом, а керую бізнесом я. Чому я не можу володіти бізнесом? Тому що мої «улюблені» американці в березні 2014 року запровадили стосовно мене санкції. З цим пов’язані особливості бізнесу, який належить сьогодні родині», – заявив Медведчук в ефірі телеканалу NewsOne. За його словами, інформація у розслідуванні «Схем» здебільшого відповідає дійсності.
  • У червні 2019 року «Схеми» з’ясували, що Оксана Марченко контролює вже не 50, а 61% російської компанії «НЗНП Трейд», яка бурить нафтові свердловини в Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ.