У Вінниці суд арештував підозрюваних в організації каналу доставки незаконних виплат в ОРДО

Новини
Фото: Facebook Управління Служби безпеки України у Вінницькій області

Вінницький міський суд арештував підозрюваних в організації функціонуванні каналу доставки незаконних виплат мешканцям окремих районів Донецької області (ОРДО) та бойовикам так званої «ДНР».

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Вінницького міськсуду від 21 серпня 2020 року.

Слідчий суддя суду Ігор Чернюк задовольнив клопотання слідчого УСБУ у Вінницькій області про взяття під варту підозрюваної у сприянні терористичній діяльності. За даними досудового розслідування, жінка брала участь у функціонуванні каналу доставки незаконних виплат мешканцям окупованої території та бойовикам «ДНР».

Суд застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, однак залишив можливість звільнення під заставу у розмірі 659 100 гривень. Також підозрюваній заборонено спілкуватися з іншими підозрюваними та свідками.

За матеріалами кримінального провадження, жінка особисто отримувала на вільній території України незаконно нараховані пенсійні та соціальні виплати і доставляла їх на тимчасово окуповану територію Донецької області як через лінію розмежування, так і на територію Росії. Оперативники та слідчі СБУ задокументували, що серед замовників «послуги» були учасники незаконних збройних формувань.

Контррозвідники СБУ затримали жінку 17 серпня у пункті пропуску «Гоптівка» на Харківщині при спробі перетину держкордону України. Під час огляду у неї виявили майже 750 тисяч гривень, банківські карти, довіреності, чорнові записи та інші документальні матеріали.

Фото: Facebook Управління Служби безпеки України у Вінницькій області

У межах кримінального провадження повідомлено про підозру чотирьом людям. Ухвалами від 12 та 13 серпня Вінницький апеляційний суд підтвердив обрані у першій інстанції запобіжні заходи з аналогічними розмірами застави для інших підозрюваних. Серед них є працівник відділення Ощадбанку у Бахмуті. Його захисник під час засідання стверджував, що підозра є надуманою та суцільним припущенням сторони обвинувачення, обставини викладені в ній не підтверджуються належними та допустимими доказами, а його клієнт не сприяв терористичній організації, а просто працював в АТ «Державний ощадний банк України».

Захисник звертав увагу, що підозрюваний є інвалідом третьої групи, проживає разом з матір’ю, яка також хворіє і потребує стороннього догляду. У день затримання написав заяву про звільнення і на сьогодні не працює в банку.

Позиція захисників інших підозрюваних також зводиться до того, що у слідства начебто відсутня доказова база.