РФ продовжує переслідувати звільнених в результаті обміну моряків ВМСУ і Едема Бекірова – Полозов

Новини
Микола Полозов (у центрі) зі звільненним моряками ВМСУ Фото: Facebook Николай Полозов

Питання «юридичної очищення» звільнених 7 вересня 2019 року в результаті обміну моряків ВМСУ і кримськотатарського активіста Едема Бекірова залишається невирішеним. Російські правоохоронці і суди продовжують їх переслідувати.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

«Після звільнення Едема Бекірова російські правоохоронці і суд оголосили його в розшук, зробивши вигляд, що їм нічого не відомо про його звільнення в рамках обміну. Справа українських моряків теж не закрита. Вона лише призупинена, і вони також знаходяться під дамокловим мечем активності і інтересів Слідчого правління ФСБ Росії», – написав Полозов.

Він також звернув увагу, що за минулий з моменту обміну рік число українських політв’язнів в Росії і окупованому Криму збільшилось.

«Після «великого обміну» у вересні 2019 року в російських в’язницях на материку і в окупованому Криму утримувалося 113 осіб. Сьогодні 135. Сотня з них – це кримські татари. Навіть за російськими мірками масові обшуки і затримання в Криму є незвичайним явищем», – вказав адвокат.

Крім того, нагадав він, майже рік взагалі не заявлялося про будь-який прогрес у переговорному процесі про звільнення утримуваних Росією українських політв’язнів і лише в кінці серпня стало відомо про список на 22 людини.

За словами Полозова, кожен з українських політв’язнів вірить і сподівається на те, що він потрапить в список обміну і це дасть йому шанс знайти свободу, оскільки ніхто з них не вірить в російську систему правосуддя і всі розуміють, що єдиний спосіб повернутися до своїх близьких – це політичні домовленості про звільнення українських політв’язнів.

«Цілком очевидно, що динаміка захоплень нових заручників і фабрикація подібного роду справ невтішна. Людей будуть продовжувати хапати, мучити в СІЗО і колоніях, особливо в окупованому Криму. Без виразної стратегії захисту прав своїх громадян від агресії російських силових структур ці захоплення будуть постійно повторюватися в замкнутому циклі. Звільнити українських політв’язнів можна буде тільки розірвавши це порочне коло», – підкреслив адвокат.

Нагадаємо:

  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.
  • 27 січня 2020 року у Росії слідчий слідчого управління ФСБ призупинив попереднє слідство у справі українських моряків.
  • 22 травня 2020 року в Криму «Центральний районний суд» Сімферополя оголосив в розшук Едема Бекірова, який був переданий 7 вересня 2019 року Україні в ході обміну утримуваних осіб з Росією. Кримінальну справу Бекірова було призупинено.