20-я річниця зникнення Гонгадзе: посольство США в Україні зробило заяву

Новини

Незалежні медіа – важлива частина успішних демократій, а злочини проти журналістів мають ретельно і швидко розслідуватися, щоб винні понесли відповідальність.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби посольства США в Україні.

«Сьогодні ми згадуємо Георгія Гонгадзе, хороброго журналіста, якого вбили за прагнення до правди. Жодному представнику преси не можна погрожувати, нападати на нього чи арештовувати за те, що він виконує свою роботу, а злочини проти журналістів мають ретельно та швидко розслідуватися, щоб винні за це особи несли відповідальність. Незалежні медіа є важливою частиною успішних демократій», – йдеться в повідомленні.

До 20-ї річниці вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе Радіо Свобода отримало ексклюзивне відео від дружини загиблого – Мирослави Гонгадзе. Це кадри з її власного архіву, вперше були оцифровані в цьому році.

Кадри є частиною відеофайли розсилки «Гія: невідома історія Георгія Гонгадзе», створеного Радіо Свобода спеціально до річниці вбивства журналіста. Це історія про життя Георгія, розказана його близькими, друзями і колегами: про успіхи та невдачі, його непростий характер і сміливості.

  • Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, належало журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.
  • За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі).
  • Георгія Гонгадзе поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного.