З початку війни в Донбасі загинули понад 3,3 тисяч мирних жителів – ООН

Новини
Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер Фото: ukraine.un.org

За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, з початку російської агресії на Донбасі загинули 3367 і отримали поранення 7 тисяч цивільних осіб.

Про це повідомила глава місії Матільда Богнер 22 вересня на брифінгу в ході презентації нової доповіді про права людини, який охоплює період з 16 лютого по 31 липня 2020 року, передає Центр журналістських розслідувань.

«З моменту початку конфлікту загальна кількість загиблих цивільних осіб 3367 осіб, понад 7 тисяч отримали травми і поранення», – сказала Богнер.

Вона зазначила, що з 1 січня по 31 липня Моніторингова місія зафіксувала 107 постраждалих цивільних осіб. Зокрема, 18 людей були вбиті, з них 10 чоловіків, 7 жінок і 1 хлопчик. Ще 89 цивільних осіб були поранені, з них 49 чоловіків, 30 жінок, 6 дівчаток, 4 хлопчика.

«Це на 10% менше, ніж за той же період минулого року», – додала глава місії.

У той же час, зазначила вона, з 1 серпня місією не зареєстровано жодної загиблої цивільної особи і жодного руйнування цивільних об’єктів в результаті військових дій на Донбасі, чому сприяв пакет додаткових заходів щодо підтримки припинення вогню, який був задіяний 27 липня. В результаті це полегшило становище для цивільного населення і на неконтрольованих, і на підконтрольних територіях України.

«Ми закликаємо сторони конфлікту продовжувати поважати це припинення вогню і повністю відповідати положенням міжнародного гуманітарного права», – заявила Богнер.

Нагадаємо:

  • За даними Управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ,UNHCR) загальне число жертв бойових дій на Донбасі з 14 квітня 2014 року до 31 липня 2020 року складає 42-44 тисячі осіб, з них загиблих 13,1-13,3 тисячі осіб. Мова йде як про військових так і цивільних громадян.