Крайова рада українців Криму відновила діяльність

Новини
Фото: Андрій Іванець

28 вересня у Києві представники кримського українства оголосили про відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму, яка працювала у 1918-1920 рр., і оприлюднили два програмних документи відновленої інституції – Заяву і Декларацію.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі координатор Таврійської гуманітарної платформи, глава Оргкомітету з благоустрою місця поховання глави Крайової ради українців Криму Павла Горянського Андрій Іванець.

«Сьогодні для української громади Криму, яка є другою за розмірами в Криму і, на жаль, сьогодні зазнає дискримінації, певною мірою день історичний, тому що ми поновлюємо інституцію, яка діяла в 1918-1920 рр.», – сказав Іванець.

За його словами, агресія РФ проти України продемонструвала, що українці не лише не мають належного захисту на території тимчасово окупованої АР Крим і міста Севастополя, а й зазнають відвертої дискримінації.

«Безпосередньо в Криму сьогодні самоорганізовуватися українці вільно не можуть, і, відповідно, випадає обов’язок на тих українців, які виїхали з території тимчасово окупованого Криму, зробити кроки, що допоможуть захистити інтереси нашої громади українців Криму, і які допоможуть узагалі звільнити південну територію України, відновити територіальну цілісність України», – сказав Іванець.

З метою формування наступного складу Крайової ради українців Криму було скликано третій конгрес, сьомий з’їзд українців Криму, зазначається в декларації про відновлення діяльності ради.

«Ми, представники другої за розмірами етнічної спільноти Криму –української громади, констатуємо, що держава-окупант перетворила кримських українців на найбільш дискриміновану національну меншину. Одночасно Росія намагається цинічно маніпулювати «українським фактором» для спроб виправдати свою злочинну антиукраїнську політику та створює умови для поступової асиміляції етнічних українців на тимчасово окупованій території», – йдеться в заяві.

Координатор Таврійської гуманітарної платформи також нагадав, що, згідно з переписом населення 2001 року, в АР Крим проживали 492 тис. українців, у місті Севастополі – понад 80 тис. українців.

Українська громада у тимчасово окупованому Криму через політику держави-агресора перетворилася на найбільш дискриміновану етнічну меншину. На вільній території країни з ініціативи кримської громадськості вже чотири роки 28 серпня проводиться День захисту прав української громади Криму. Ця дата була обрана, оскільки саме наприкінці серпня 1917–1919 рр. у Сімферополі та Севастополі відбувалися з’їзди українців Криму, на яких було утворено Крайову українську раду в Криму (1918–1920 рр.).

Нагадаємо:

  • 14 листопада 2019 року Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН схвалив проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», співавторами якої стали 38 держав.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» із закликом до Росії вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.