В Україні вводять в обіг пам’ятну монету, присвячену Амет-Хану Султану

Новини

Національний банк України з 7 жовтня вводить в обіг памʼятну монету, присвячену 100-річчю з дня народження активного учасника національного руху кримських татар, двічі Героя Радянського Союзу, льотчика-випробувача Амет-Хана Султана. Номінал монети – 2 гривні.

Про це повідомляється на сайті Нацбанку

Монета номіналом 2 гривні виходить у серії «Видатні особистості України». Матеріал – нейзильбер.

Вона присвячена 100-річчю від дня народження одного з найвідоміших військових льотчиків-асів часів Другої світової війни, випробувачу, двічі Герою Радянського Союзу, національному герою кримськотатарського народу – Амету-Хану Султану.

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; стилізована композиція, що символізує динаміку повітряного бою – літак часів Другої світової війни, під яким дзеркальний абрис збитого ворожого літака; унизу написи – 2/ГРИВНІ/2020; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу ліворуч).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет Амета-Хана Султана (ліворуч); написи: АМЕТ-ХАН СУЛТАН (півколом угорі праворуч), 1920–1971 (над символічним зображенням приладу літака).

При створенні монети художниками були Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук. Скульптор – Володимир Атаманчук.

Двічі Герой Радянського Союзу, льотчик Амет-Хан Султан народився 20 жовтня 1920 року у Криму в Алупці. Батько – лакець (родом з аулу Цовкра-1 в Дагестані), мати – кримська татарка. За батькам Амет-Хана вважають своїм національним героєм як в Дагестані, так і кримські татари. Амет-Хан Султан здійснив 603 бойових вильоти, збив особисто 30 і в складі групи 19 літаків люфтваффе (повітряні сили нацистської Німеччини). За час льотної роботи пілот освоїв близько 100 типів літальних апаратів, його наліт склав 4237 годин. Амет-Хан Султан брав безпосередню участь у підготовці до польотів в космос перших космонавтів СРСР – Юрія Гагаріна, Германа Титова, Павла Поповича та інших.

Амет-Хан Султан загинув 1 лютого 1971 року при виконанні випробувального польоту на літаючій лабораторії Ту-16. Похований на Новодівичому кладовищі в Москві. Його ім’ям названі аеропорти Махачкали і Сімферополя.

Нагадаємо:

  • 22 листопада 2017 року у київському Музеї Грошей Національного банку України відбулася презентація пам’ятної монети на честь 100-річчя Першого Курултаю, національного з’їзду кримськотатарського народу, який відбувся в листопаді 1917 року. Номінал монети – 5 гривень.