У Криму «влада» навмисне приховує кількість смертей від COVID-19 – правозахисники

Новини
Фото: Владимир Гердо/ТАСС

В окупованому Криму «влада» навмисне приховує реальну кількість людей, які померли від COVID-19 на півострові. Це демонструє як РФ не дотримується своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту цивільного населення від пандемії, не забезпечуючи на півострові необхідну діяльність медичних і санітарних установ.

Про це заявляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Як зазначається, незалежні один від одного джерела в окупованому Криму в жовтні повідомили правозахисникам про негласне розпорядження приховувати реальну кількість людей, які померли від коронавирусної інфекції на півострові. Зокрема, співробітник одного з кримських моргів розповів, що в морг щодня надходить одна або два людини, які померли від COVID-19, однак причину смерті в документах вказують іншу.

«Інформацію про те, що офіційна статистика смертей від коронавирусної інфекції занижена, підтверджує також і медичний працівник однієї з лікарень в іншому місті. Кількість померлих пацієнтів, за його словами, постійно зростає, але причиною смерті в документах називають одну з супутніх хвороб пацієнта без вказівки COVID-19», – розповіли в КПГ.

Правозахисники звернули увагу, що за період з 30 квітня по 7 липня в Інтернеті на підконтрольних російській окупаційній владі ресурсах були опубліковані повідомлення про 31 смерть від COVID-19 в Криму (без урахування Севастополя). Проте 8 липня глава «мінохоронздоров’я Криму» Ігор Чемоданов повідомив про зміну системи обліку померлих від коронавирусної інфекції, і кримська «влада» заявили лише про 12 смертей від COVID-19 на півострові.

Як відзначають в КПГ, занижена статистика смертності від COVID-19 – один із прикладів того, як РФ не дотримується своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту цивільного населення від пандемії, не забезпечуючи на півострові необхідну діяльність медичних і санітарних установ.

«РФ повинна забезпечити профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням COVID-19, але замість цього приховує від населення і міжнародних організацій реальну статистику захворюваності і смертності, проводить без дотримання заходів індивідуального захисту масові заходи з метою мілітаризації цивільного населення, включаючи дітей, ігнорує рекомендації ВООЗ і Ради Європи щодо захисту людей в місцях несвободи від COVID-19 і т.д.», – вказали правозахисники.

Кримська правозахисна група вважає, що цим діям РФ повинна бути дана відповідна оцінка і вжиті заходи тиску на Кремль з метою захистити кримчан в умовах пандемії COVID-19. У зв’язку з цим, експерти КПГ підготували пропозиції до нового тексту резолюції Генасамблеї ООН «Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», які стосуються відповідальності РФ як держави, що окуповує, в умовах пандемії.

Правозахисники пропонують в резолюції 2020 року заявити про відсутність ефективних заходів щодо запобігання розповсюдженню COVID-19 в АР Крим та місті Севастополі та закликати РФ як державу, що окупую, вжити ефективних превентивних заходів, необхідні для боротьби з поширенням COVID-19, зокрема в кримських в’язницях і слідчих ізоляторах.

Нагадаємо:

  • За офіційними даними так званого «міністерства охорони здоров’я Республіки Крим», з початку пандемії на півострові від коронаврусной інфекції померли 77 осіб. «Уряд Севастополя» повідомляє, що в місті від COVID-19 померли 33 людини.