З 66 млрд Фонду боротьби з COVID-19 напряму на лікарні та медиків пішло лише 4,5%

Новини

Попри щоденне зростання рівня захворюваності на COVID-19 станом на 5 жовтня з 66 млрд грн Фонду боротьби з COVID-19 на підтримку та захист медиків витрачено лише 1,5 млрд грн, ще трохи більше пішло на ремонт приймальних відділень лікарень. В той же час на ремонт та будівництво доріг з цього ж Фонду вже освоїли 13 млрд грн.

Витрати та залишки актиковідного фонду, звіт про які знаходиться на сайті Мінфіну України, проаналізували журналісти Bihus.Info.

Наразі касові видатки з Фонду складають менше половини від виділеної суми – 28,2 млрд. Найбільше коштів встиг освоїти Укравтодор – на дороги вже пішло 13 млрд грн. Майже вдвічі менше грошей – 6,6 млрд, витратили на допомогу по безробіттю, ще 1,7 млрд – на виплати Фонду соцстрахування. 2,4 млрд пішло на доплату військовим та поліцейським. На будівництво та ремонт приймальних відділень лікарень витратили 1,6 млрд.

Що ж стосується медичної сфери напряму, то 901 млн грн вже виплатили в якості доплат медикам. На забезпечення лабораторій та закупівлю засобів захисту для лікарів за 4 місяці змогли освоїти менше 585 млн грн. Причому більшість з цих освоєних коштів пішло саме на лабораторії, тоді як лікарі і досі залишаються без найнеобхіднішого.

Ще у травні Кабмін на закупівлю масок, рукавичок, костюмів і окулярів погодив виділити 2,4 млрд грн з Фонду боротьби з COVID-19. Головний розпорядних цих коштів – Міністерство охорони здоров’я. Але за 4 місяці закупівлі проведено лише на 44,2 млн грн (1,8%), тобто більшість товарів необхідних для захисту медиків з переліку так і не закуплена.

Ще під час погодження документів, журналісти Bihus.Info отримали копії розрахунків, за підписом міністра Максима Степанова, в яких обґрунтовувалися заплановані витрати – ціни в них були завищені фактично на кожен товар із переліку. Але оскільки витрачати напряму кошти МОЗ не може, одразу після затвердження бюджету держпідприємство «Медичні закупівлі України» провело власний моніторинг ринку і вже на перших торгах почало «збивати» МОЗівські ціни. Наприклад, знайшло постачальника, який пропонує захисні костюми для медиків не по очікуваній МОЗом ціні у 488 гривень, а вп’ятеро дешевше – по 83 грн за один.

У ДП припускають, що затримки з закупівлями пов’язані бюрократією, адже кожну позицію перед оголошенням торгів мають затверджувати з МОЗ. Тоді як сам міністр охорони здоров’я Максим Степанов в коментарі журналістам Bihus.Info заявив, що вважає, що його відомство працює ефективно.

Нагадаємо:

  • Міністерство охорони здоров’я станом на 20 серпня з 2,4 млрд грн, які уряд ще у травні виділив з Фонду боротьби з СOVID-19 на засоби захисту для медиків, витратило на закупівлі менше 37 млн грн (1,5%). Решта коштів досі не освоєна, а більшість товарів з переліку так і не закуплена.