Аваков закликав не вдаватися до «брудних схем» у день виборів, бо МВС жорстко реагуватиме на порушення

Новини
Глава МВС України Арсен Аваков Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав учасників виборчого процесу не вдаватися до «брудних схем» у день проведення місцевих виборів у країні та пообіцяв, що МВС буде жорстко реагувати на порушення.

Про це Аваков заявив у відеозверненні, оприлюдненому на сайті МВС України

«Шановні українці! Виборча кампанія до місцевих органів влади добігає кінця. Завтра в Україні – день тиші. Потім – голосування, підрахунок голосів та встановлення результатів виборів … Звертаюсь також до учасників виборчого процесу – від кандидатів до членів комісій – не зіпсуйте собі життя покаранням за порушення закону, воно того не варте», – сказав міністр.

Він особливо підкреслив, що в ході виборчої кампанії поліція та всі підрозділи МВС демонструють рівновіддаленість від усіх політичних сил і керуються виключно законом.

«Жодна партія, жоден кандидат не отримують жодних преференцій, але кожен отримує забезпечення та захист своїх прав … Тому ще раз звертаюся до кандидатів та виборчих штабів – навіть не намагайтеся вдаватися до вкидань, «каруселей», підвезення виборців та інших брудних схем! МВС жорстко налаштоване реагувати на порушення!», – зазначив Аваков.

Він також вказав, що напередодні дня виборів на чергування виведено достатньо оперативних груп, напоготові перебувають усі підрозділи: від авіації до вибухотехніків. Загалом до забезпечення громадської безпеки під час місцевих виборів залучено майже 140 тис. співробітників МВС.

«Прошу не провокувати та не перевіряти систему МВС на міцність! У нас вдосталь сил, засобів, мотивації та рішучості, щоб забезпечити бездоганний процес місцевих виборів у всій країні! Давайте завершимо цю кампанію так само чисто, чітко і чесно, як і попередні президентські та парламентські вибори!», – заявив очільник МВС.

За інформацією МВС, загалом до Нацполіції надійшло 7048 заяв, пов’язаних з виборчим процесом. Поліцейські вже відкрили 556 кримінальних проваджень щодо підкупу виборців, перешкоджанню здійснюванню виборчого права, надання неправдивих відомостей до Державного реєстру виборців. Також правоохоронці склали 1581 адмінпротоколів через порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів та порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації.

Нагадаємо:

  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.