Представництво президента в АРК закликає відреагувати на критичну гуманітарну ситуацію з COVID-19 у Криму

Новини
Фото: 15minut.org

Представництво президента України в АР Крим стурбоване критичною гуманітарною ситуацією, яка склалася на території тимчасово окупованого Криму у зв’язку з розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19, засуджує дії держави-окупанта, які призвели до неї, та закликає відреагувати на виклики, пов’язані з гуманітарною кризою на півострові.

Про це йдеться у заяві представництва глави держави в АРК у Facebook.

У відомстві опублікували перелік головних проблем, з якими зараз стикаються мешканці окупованого Криму через пандемію:

– відсутність койкомісць у лікарнях для лікування хворих на COVID-19, відмова у госпіталізації навіть тяжкохворих пацієнтів;
– переміщення хворих на COVID-19 з лікарень до санаторіїв, де хворі залишаються без медичного нагляду;
– відсутність можливості пройти медичне обстеження та/чи тестування за власним бажанням;
– відсутність доступу до швидкої медичної допомоги (час приїзду машини швидкої допомоги сягає 15 годин);
– відсутність в аптеках будь-яких препаратів першої необхідності для лікування COVID-19, що унеможливлює лікування на дому;
– викривлення статистики захворювань окупаційними адміністраціями та штучне регулювання статистики через обмежений доступ до тестування;
– відсутність об’єктивної інформації та інформування населення про ризики, пов’язані із COVID-19;
– відсутність належного контролю за дотриманням правил використання засобів індивідуального захисту та карантинних заходів у громадських місцях та місцях масового скупчення людей тощо.

«У зв’язку з цим представництво президента України в АР Крим засуджує дії окупаційної влади РФ та вважає за необхідне відреагувати на виклики, пов’язані з гуманітарною кризою на території тимчасово окупованого Кримського півострова, у зв’язку із розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19», – наголосили у відомстві.

Як вважають у представництві, можливою відповіддю на кризу могла б стати організація доступу громадян України, які проживають в окупованих Криму та Севастополі, до онлайн консультацій з сімейними лікарями, наближення аптекарських пунктів з необхідними медичними препаратами до КПВВ на адмінмежі з Кримом та підвищена увага міжнародних партнерів на порушення Росією, як державою-окупантом, своїх зобов’язань по захисту цивільного населення, а також документування українськими правоохоронними органами відповідних порушень з боку представників держави-окупанта.

Про гуманітарну катастрофу у Криму через коронавірус, яку викликали недолугі дії окупаційної «влади», а також дефіцит ліків на півострові з посиланням на місцевих жителів та активістів написав у Facebook і заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

«У Криму люди об’єднуються в волонтерські ініціативи і допомагають один одному: грошима, медичними послугами, консультаціями. Стрічки в кримському сегменті Фейсбуку і Інстаграму рясніють від прохань про допомогу», – зазначив Алієв.

Він закликав організувати допомогу кримчанам, та написав як саме: «Але й поза межами Криму ми можемо допомогти: онлайн-консультації лікарів з материкової України; іІнформаційні кампанії щодо коронавірусу серед мешканців Криму; у жодному разі не закривати адмінкордон; і дуже важливо: всі, хто їдуть з материкової України до півострова – везіть з собою ліки».

Нагадаємо:

  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу закликав всіх небайдужих допомогти з передачею необхідних ліків до окупованого Криму, де склалася катастрофічна епідеміологічна ситуація, викликана поширенням і захворюваністю COVID-19. Медпрепарати пропонується, за можливістю, передавати в індивідуальному порядку, або волонтерам у Києві, які забезпечать їх доставку на півострів.