В ОБСЄ підвели підсумки засідання ТКГ щодо Донбасу: обговорили КПВВ, пенсії і припинення вогню

Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) посол Хайді Грау після чергових зустрічей ТКГ заявила, що ситуація безпеки і дотримання режиму припинення вогню, включаючи функціонування координаційного механізму з реагування на його порушення, були центральною темою обговорень в Робочій групі з безпеки 28 жовтня.

«Згідно з оцінками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, загальна динаміка дотримання режиму припинення вогню продовжує в цілому зберігатися, що позитивно позначається на житті цивільного населення в зоні конфлікту. Протягом трьох місяців число порушень залишається значно нижче рівня, що реєструється до вступу в силу Заходів щодо посилення режиму припинення вогню 27 липня 2020 року. Це свідчить про важливість політичної волі для подальшого збереження стійкого перемир’я.

Учасники засідання підтвердили спільне розуміння щодо місця розташування додаткових ділянок розведення сил і засобів, а також оновленого плану розмінування. Проте домовитися про початок імплементації не вдалося.

Дискусія в Робочій групі з політичних питань знову не продемонструвала просувань. ТКГ, прагнучи активізувати роботу по врегулюванню конфлікту, доручила Робочій групі терміново підготувати проект плану дій на основі письмових пропозицій учасників робочої групи в повній відповідності з Мінській угоді.

У Гуманітарній робочій групі при обговоренні підготовки до одночасного відкриття нових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) в населених пунктах Золоте і Щастя Луганської області учасники засідання запевнили, що 10 листопада 2020 року обидва КПВВ будуть готові до відкриття.

Крім того, розглядалися питання, пов’язані з врегулюванням юридичного статусу ряду осіб, звільнених в рамках раніше відбулися обмінів.

Я закликаю докласти всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення і обміну осіб, які утримуються в зв’язку з конфліктом, за принципом «всіх на всіх», як передбачено Мінській угоді.

У центрі уваги Економічної робочої групи були питання водопостачання через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях. Також було обговорено проблеми екології і питання виплати пенсій громадянам, які проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей України».

Як повідомили в Офісі президента, відповідний план дій повинен бути розроблений з використанням пропозицій учасників консультацій і напрацювань за результатами зустрічі радників лідерів «Нормандське четвірки», яка відбулася в Парижі у вересні поточного року.

«Україна також підготує свій проект плану дій. Тому пропонуємо через тиждень достроково зібрати засідання ТКГ, щоб продемонструвати нашу готовність вирішити нагальні питання роботи», – сказав Леонід Кравчук.

Глава української делегації в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук Фото: YouTube UA: Українське радіо

Учасники консультацій в Тристоронньої контактній групі домовилися про дату відкриття двох контрольних пунктів в’їзду/виїзду (КПВВ) – «Золоте» і «Щастя» – 10 листопада.

Перший заступник глави української делегації Олексій Резніков запевнив у готовності України відкрити обидва КПВВ в певну дату. 6 листопада відвідає ці контрольні пункти в’їзду/виїзду для завершення організаційних питань. Олексій Резніков також запросив пані Хайді Грау відвідати КПВВ спільно.

  • СММ ОБСЄ виявила майже 200 одиниць озброєння, половину з якого становлять танки, розміщені за межами виділених місць зберігання в непідконтрольних урядові районах Донецької та Луганської областей. Серед виявленого озброєння – майже 100 танків, а також буксирувані та самохідна артилерія, зенітно-ракетні комплекси. Техніка була зафіксована 20, 25 та 26 жовтня.