Українського політв’язня Шумкова побили у російській колонії

Новини
Олександр Шумков Фото: BBC

Незаконно засудженому в РФ громадянину України Олександру Шумкову завдав тілесних ушкоджень співробітник російської колонії, в якій його утримують.

Про це повідомила тітка бранця Кремля Олександра Шумкова – Людмила.

Тітка Олександра розповіла, що не знає всіх деталей побиття, проте переконана, що дії російських силовиків спрямовані на те, аби спровокувати її племінника та відкрити проти нього ще одну кримінальну справу.

За її словами, неодноразово співробітники спецслужб РФ під час зустрічі з Шумковим у колонії казали йому, що живим з території РФ він може не виїхати та що їм «невигідно його відпускати в Україну».

«(Спецслужби) навіть намагалися тиснути на тих небайдужих громадян РФ, які підтримували Олександра листами. Враховуючи, що за весь час незаконного ув’язнення не було жодного спокійного дня, та те, що залишилося йому не так багато часу до звільнення, провокації, швидше за все, будуть посилюватися», – заявила вона.

Людмила Шумкова просить Офіс президента, Міністерство закордонних справ, Департамент консульської служби МЗС, Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову звернути увагу на ситуацію, що склалася, і зробити все можливе, щоб громадянин України вчасно повернувся додому, а не отримав ще один термін у російській тюрмі.

Торжоцький міжрайонний суд Тверської області РФ зобов’язав адміністрацію Торжоцької виправної колонії, в якій утримується український політв’язень Олександр Шумков, виплатити йому матеріальну компенсацію за незаконні та необгрунтовані стягнення, накладені на українця.

Нагадаємо:

  • У серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.
  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії обвинуватив в участі у «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід в кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.
  • У грудні 2020 року Шумков має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу.