Росія продовжує постачати на Донбас найновіші протипіхотні міни – ГУР

Новини
Фото: ukrinform

Головне управління розвідки Міноборони України сьомий рік фіксує використання російськими окупаційними військами забороненої зброї та порушення окупантами норм міжнародного права на окупованому Донбасі. Зокрема Росія постачає на окуповану територію мінно-вибухові пристрої, як радянських зразків, так найновіші розробки, які виготовляються на російських заводах.

Про це повідомив представник ГУР МО України Вадим Скібіцький в ефірі телепередачі «PRO Військо».

За його словами, воєнна розвідка України чітко встановила, що вибухові пристрої, які застосовують проти українських військових і цивільного населення, здебільшого виготовлено на підприємстві №15 у місті Чапаєвськ Самарської області та на заводі №80 у місті Дзержинськ Новгородської області. На цих підприємствах виготовляються як радянські зразки протипіхотних мін МОН-50 та ПОМ-2, так і нові російські розробки «Охота».

Скібіцький вказав, що аналіз мін, які воєнна розвідка України здобула як доказову базу російської агресії, свідчить про те, що їх було виготовлено на території РФ та завезено на територію України через непідконтрольні ділянки кордону.

Також він розповів про факти порушення російськими військами норм міжнародного права, активного мінування противником районів поблизу КПВВ на лінії розмежування і підриву на російських мінах дітей.

«Це жахливо. Жахливо те, що противник порушує всякі норми міжнародного права. Тому ми збираємо матеріали для того, щоб передати їх до міжнародних судів. Це сьогодні є одним з основних завдань для всіх силових структур, які працюють на лінії зіткнення», – зазначив представник ГУР МО України.

Як повідомлялось, в кінці січня 2020 року делегація України при ОБСЄ поінформувала місії країн-учасниць про використання російськими окупаційними силами на Донбасі заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін.

Нагадаємо:

  • 21 листопада 2019  року міжнародна неурядова організація Handicap International представила в Мюнхені доповідь «Landmine Monitor 2019», згідно якої Україна перебуває на п’ятому місці списку країн з найвищою кількістю жертв та постраждалих від мін.
  • За даними Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України, на Донбасі з початку російської агресії від мін постраждали понад 1000 цивільних осіб, 300 з яких загинули, 27 із загиблих – діти. За попередньою оцінкою, площа забруднених мінами і вибухонебезпечними залишками війни районів становить близько 7 тис. кв. км підконтрольної території і орієнтовно 9 тис. кв. км на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.