Рада дозволила українцям змінювати по батькові

Новини
Фото: facebook.com/passportcenterua

Верховна Рада дозволила громадянам України з 14 років змінювати своє по батькові.

За відповідний законопроєкт №2450 на засіданні парламенту 3 листопада проголосували 259 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію «5 каналу».

Як вказано у пояснювальній записці до законопроєкту, на сьогодні законодавство України відносно вільно дозволяє фізичній особі змінювати ім’я або прізвище. Однак законодавство не передбачало право змінювати на власний розсуд своє по батькові.

Документ вносить зміни до ч.1, ч.2, ч.3 ст.295 Цивільного кодексу України, змін до ч.1 ст.149 Сімейного кодексу України та доповнення ст.149 Сімейного кодексу України ч.2 і ч.3, якими передбачається право особи на свій розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім’я.

Ухвалений Радою закон передбачає, що відтепер:

– особи від 16 років мають право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові;
– особи від 14 років мають право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою батьків;
– особи від 14 років, над якими встановлено піклування, мають право змінити прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою піклувальника;
– особи від 14 років, мають право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини тощо.

У разі, якщо один з батьків заперечує зміну по батькові дитини, спір може вирішувати орган опіки та піклування або суд.