У США завершилося голосування на виборах президента: Байден і Трамп розраховують на перемогу

Новини
Джо Байден і Дональд Трамп Фото: AFP

У США завершилося голосування на виборах президента і нинішній президент Дональд Трамп і його суперник-демократ Джо Байден розраховують на перемогу. Результат загальнонаціональних виборів залежить від поки невідомих результатів голосування в ключових штатах, які вагаються.

Станом на ранок 4 листопада Трамп і Байден перемогли в штатах, де їх перемога була очікуваною, передає Голос Америки.

При цьому як і раніше невідомі результати виборів в цілому ряді штатів: Північній Кароліні і Пенсільванії на сході країни, в Мічигані і Вісконсині на Середньому Заході і Неваді на Південно-Заході.

Виборчі органи продовжують підрахунок мільйонів голосів, частина з яких була подана у вівторок, але набагато більше – протягом декількох тижнів дострокового голосування.

У короткому виступі відразу після півночі Байден закликав своїх прихильників не втрачати віру, заявивши, що він впевнений у своїх шансах на перемогу. «Я з оптимізмом оцінюю результати», – сказав він в Вілмінгтоні.

«Ми знаємо, що через безпрецедентне поштове голосування і дострокове голосування це займе якийсь час. Нам потрібно зберігати терпіння, і все ще не закінчено, поки не буде підрахований кожен голос», – додав Байден.

Трамп відповів агресивним твітів, звинувативши демократів в спробі вкрасти вибори.

«Ми на великій висоті, але вони намагаються вкрасти вибори. Ми ніколи не дозволимо їм цього зробити. Не можна подавати голоси після закриття виборчих дільниць», – написав президент.

Фото: golosameriki.com

Президентські вибори завершують бурхливу і войовничу кампанію, в ході якої Трамп і Байден обмінювалися образливими словами, стверджуючи, що опонент не здатний керувати країною і призведе до її краху.

Президент в США не обирається прямим голосуванням. Результат виборів, фактично, визначається на основі результатів голосування в окремих штатах і столиці країни, Вашингтоні. Для перемоги кандидат повинен отримати більшість з 270 голосів у колегії вибірників, що складається з 538 осіб.

За кілька тижнів дострокового голосування в ньому взяло участь понад дві третини від усієї кількості виборців, які проголосували на виборах 2016 року (близько 139 мільйонів), коли Трамп здобув перемогу над Хілларі Клінтон.

За деякими оцінками, з урахуванням активного дострокового голосування в цьому році у виборах візьме участь рекордна кількість виборців – 150 мільйонів або навіть більше.

Терміни підрахунку бюлетенів для заочного голосування визначаються законами штатів і в деяких випадках можуть вестися після вівторка. З огляду на це, результати виборів можуть визначитися лише через кілька днів.

Нагадаємо:

  • 3 листопада в США пройшли вибри нового президента. Усього у виборчому бюлетені було вісім кандидатів, але традиційно головними конкурентами стали кандидати від Республіканської та Демократичної партій – чинний президент США Дональд Трамп (Donald Trump) і колишній віцепрезидент часів президента Барака Обами Джозеф Байден (Joseph Biden).