Західні санкції проти РФ мають були імплементовані в Україні – Макеєв

Новини
Олексій МАКЕЄВ, посол з особливих доручень, спеціальний представник МЗС України із санкційної політики, фото: investigator.org.ua

Надзвичайно важливо, щоб санкційні обмеження, які були накладені західними країнами на Росію, були імплементовані і в Україні. Водночас і західні партнери нашої країни зацікавлені у тому, щоб люди та компанії, яких Україна внесли до своїх санкційних списків за порушення прав людини, також потрапили до санкційних списків ЄС, США та країн «Великої сімки».

Про це Олексій Макеєв, посол з особливих доручень, спеціальний представник МЗС України з санкційної політики заявив у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Міжнародні санкції ефективні лише тоді, коли вони ухвалюються і підтримуються спільно. Тому для нас надзвичайно важливо, щоб ті санкційні обмеження, які були накладені нашими партнерами на Росію, були імплементовані в Україні. І наші західні партнери також зацікавлені у тому, щоб та інформація, яка є у нас, ті люди, яких, наприклад, Україна внесла в санкційні списки за порушення прав людини, також потрапили у санкційні списки ЄС, США та країн «сімки», – сказав Макеєв.

Він також зазначив, санкційна політика є одним із найбільш ефективних механізмів для стримування російської агресії, адже саме міжнародні санкції разом із політичною допомогою, яку надають Україні її партнери, стали найважливішим єдиним мирним засобом для стримування Росії. Саме коли в західні санкційні списки потрапили ключові російські компанії, наближені до російського керівництва олігархи, в Україні зрозуміли, що санкції працюють, додав посол.

Він також вказав, що зараз перед Україною стоїть завдання повністю поміняти підходи до своєї санкційної політики, які існували з 2014 року. Адже до 2014 року в Україні не було ніякого закону про санкції, а закон, який був ухвалений Верховною Радою 2014 році, був написаний буквально за одну ніч, має багато вад і тому працює не дуже ефективно.

«І саме тому моєю метою у взаємодії з нашими органами влади є побудова ефективного механізму, який працював би як ефективний годинник. Починаючи від визначення – кого ми вносимо у ці санкційні списки, завершуючи адміністративною і кримінальною відповідальністю за порушення цих санкцій», – наголосив спецпредставник МЗС.

За його словами, також Україна має дотримуватись тих санкційних обмежень, які були запроваджені проти РФ Радою безпеки ООН.

«Надзвичайно важливо в нашій політиці чітко імплементувати ті санкції, які запроваджуються Радою Безпеки ООН, а вони обов’язкові до виконання всіма державами ООН. Швидка імплементація санкцій, які запроваджуються Європейським Союзом і нашими партнерами в українське законодавство. Надзвичайно важливий елемент – встановити механізм оцінки ефективності санкцій. Якщо ми внесли туди російську компанію – чи вона працює? Чи дійсно вона втрачає гроші і не може проводити свою економічну діяльність? І тут надзвичайно важливо нам співпрацювати з нашими міжнародними партнерами», – сказав Макеєв.

Матеріал підготовлено в рамках спецпроекту спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Читайте також  розслідування ЦЖР «Схеми обходу кримських санкцій» і Як працюють «кримські санкції». Фінансовий сектор.

Нагадаємо:

  • У Верховній Раді України зареєстрований законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу і до закону Про санкції щодо встановлення і адміністративної, і кримінальної відповідальність за порушення вимог санкційного режиму, що діє для захисту національної безпеки і територіальної цілісності України, заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань Ігор ПОНОЧОВНИЙ, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя.