Верховна Рада запропонувала ввести санкції щодо «авторів» поправок до конституції РФ

Новини

Верховна Рада України прийняла постанову про застосування санкцій щодо членів робочої групи з підготовки поправок до Конституції РФ. Це перше рішення щодо ухвалення пропозицій про застосування санкцій, прийняте Верховною Радою України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Проект Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти осіб, які створюють реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України підтримали … депутатів. Він був зареєстрований 1 липня 2020 року. 

В переліку осіб, до яких пропонується застосувати санкції – 56 громадян РФ. Всі вони – члени Робочої групи з підготовки пропозицій про внесення поправок до конституції РФ.

додаток

Склад Робочої групи затвердив президент РФ Володимир Путін 15 січня 2020 року. 

Загалом у складі Робочої групи – 75 осіб. З них до 19 осіб вже перебувають під українськими, тому в переліку, що додається до прийнятої постанови, вони відсутні. 

У пояснювальній записці автори постанови зазначають, що поправки до конституції РФ, ухвалені Робочою групою та внесені до конституції внаслідок “всенародного голосування” 1 липня 2020 року, легалізують незаконну спробу анексії Криму Росією. 

Серед осіб, до яких Верховна Рада пропонує застосувати санкції – генерал Борис Громов, хірурги Лео Бокерія і Лев Рошаль, спортсменка Олена Ісинбаєва, діячі мистецтв Олександр Калягін, Володимир Машков та Карен Шахназаров, письменник та учасник НЗФ на Донбасі Євген Прилєпін. 

Нагадаємо:

  • 17 липня 2020 року Верховна Рада закликала парламенти іноземних держав та міжнародні парламентські організації засудити проведення незаконного загальноросійського голосування по поправках до Конституції РФ на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя.
  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ щодо введення в дію нових санкцій проти юридичних та фізичних осіб Російської федерації. У нових санкційних списках РНБО – 23 культурні та наукові установи Росії, а також 38 російських та кримських телеканалів, радіо та медіаресурсів.