Рада ввела штрафи за неносіння масок у громадських місцях і транспорті

Новини
Фото: UKRINFORM

Верховна Рада запровадила штрафи за перебування у громадських місцях і транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту. При цьому штрафувати порушників можна буде на місці.

За ухвалення урядового законопроєкту №3891 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» 6 листопада в залі парламенту проголосували 262 нардепи, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Як вказується у пояснювальній записці, метою прийняття законопроєкту є запобігання розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, серед населення України.

Ініціатори документу пояснюють, що серед населення України «виникла стійка тенденція щодо нехтування рекомендаціями в частині носіння в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок».

Крім того, в деяких магазинах, торгових центрах та громадському транспорті постійно ігнорують вимоги карантину та відсутній контроль уповноважених осіб стосовно допуску відвідувачів до таких місць в засобах індивідуального захисту або не вживаються заходи щодо можливого перебування особи в зазначених місцях без засобів індивідуального захисту.

Законом вносяться зміни до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачено покарання за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, у вигляді штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн до 255 грн).

Штраф може стягуватися на місці вчинення адміністративного порушення за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Накладати штрафи зможуть органи внутрішніх справ, Національна поліція, уповноважений орган охорони здоров’я, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

Після голосування перший віце-спікер Ради Руслан Стефанчук закликав застосовувати тільки но запроваджені штрафи до нардепів, які будуть перебувати в сесійній залі парламенту без масок.

«Я дуже радий що ми проголосували цей законопроєкт, і тепер я особисто вважаю, що народні депутати, які будуть знаходитися в залі Верховної Ради України без масок, демонструють або впертість, або зверхність до щойно прийнятого закону або відсутність інстинкту самозбереження. Тому я дуже прошу застосовувати до них засоби адміністративного впливу», – сказав Стефанчук.

Нагадаємо: