Помер письменник-сатирик Михайло Жванецький

Новини
Михайло Жванецький Фото: ТАСС

У Москві 6 листопада на 87 році життя помер відомий письменник-сатирик, одесит Михайло Жванецький, який виступав проти окупації українського Криму.

Про смерть письменника агентству Інтерфакс повідомив його концертний директор Олег Сташкевич.

«Можу підтвердити, так, помер», – сказав Сташкевич.

Про причини смерті Жванецького не повідомляється.

На початку жовтня Жванецький прийняв рішення припинити концертну діяльність і піти зі сцени через похилий вік.

Жванецький народився 6 березня 1934 року в Одесі. Після закінчення Одеського інституту інженерів морського флоту з 1956 року працював в Одеському морському торговому порту механіком, потім інженером з підйомно-транспортних механізмів на одеському заводі «Продмаш». У 1960 році перейшов на роботу в Центральне проектно-конструкторське бюро. У 1967 році змінив рід своїх занять, ставши артистом розмовного жанру, потім – помічником головного режисера одеського театру мініатюр.

На початку 1980-х Жванецький працював у видавництві «Молода гвардія». З 1988 року – художній керівник створеного ним Московського театру мініатюр. Автор кількох книг, лауреат незалежної премії «Тріумф», кавалер російського ордена Дружби. Член Російського Пен-Клубу, президент Всесвітнього клубу одеситів. Почесний громадянин Одеси. У 1999 році Жванецькому було присвоєно звання Народний артист України, в 2012 році – Народний артист Росії.

Він написав безліч мініатюр і замальовок, які отримали всенародну любов та з якими виступав він сам і його колеги по сцені. За численними творами Жванецького створені спектаклі і видані книги.

У 1996 році письменник публічно виступив проти операції російських військ в Чечні, пізніше виступав на захист заарештованої співробітниці компанії ЮКОС Світлани Бахміної і на захист панк-групи Pussy Riot. У березні 2014 року Жванецький підписав звернення діячів мистецтва проти окупації Криму. У 2015 році Міністерство культури України внесло його до «білого списку» діячів мистецтва, які підтримали Україну.

З квітня 2002 по грудень 2019 року Жванецький був постійним ведучим щомісячної телепередачі «Черговий по країні» на телеканалі «Росія-1», в якій крім читання своїх творів, висловлювався на суспільно-політичні теми, часто критикуючи і висміюючи дії російської влади.