На виборах президента Молдови перемогла Майя Санду

Новини
Майя Санду Фото: Sputnik / Miroslav Rotari

Опозиційний кандидат від партії «Дія і солідарність», колишня прем’єр-міністр Майя Санду перемогла на виборах президента Молдови, отримавши в ході другого туру виборів, який пройшов 15 листопада, 57,75% голосів виборців. Її конкурент, діючий президент та прихильник Росії Молдови Ігор Додон зміг заручитися підтримкою лише 42,25% голосів виборців.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія Молдови за підсумками обробки 100% протоколів, передає Центр журналістських розслідувань.

Пор даними ЦВК, Майя Санду отримала 57,75% або 943 486 голосів виборців.

За Ігоря Додона проголосували 42,25% або 690 142 виборців.

Явка в другому турі виборів склала 52,78%. Участь в голосуванні взяли 1 650 131 чоловік.

У першому турі виборів, який пройшов 1 листопада, за Санду проголосували 35% виборців, за Додона – 33,5% виборців.

Як повідомляє видання Європейська правда, Ігор Додон «попередньо привітав» з перемогою на виборах Майю Санду, але має намір оскаржити їх результати.

«Попередні результати показують, що мій опонент виграв ці вибори. Йдеться про попередні результати, і я попередньо хочу її з цим привітати», – сказав Додон на брифінгу в Кишиневі.

У той же час він заявив про «безпрецедентні порушення» на виборах. Серед них Додон назвав заборону голосування для жителів Придністров’я, підвезення і підкуп виборців у країнах ЄС, пряме втручання західних лідерів у виборчу кампанію.

«У цій ситуації я зобов’язаний використовувати всі законні методи, щоб опротестувати ці результати», – сказав Додон, додавши, що звернеться до суду і «не відступить», оскільки «не можна так знущатися над нашими громадянами».

Якщо суд підтвердить відсутність порушень на виборах, Додон готовий визнати поразку.

У той же час він закликав своїх прихильників не виходити на вулиці yf його захист. «Нам не потрібна дестабілізація», – сказав президент Молдови.

Нагадаємо:

  • 21 жовтня 2016 року в ході виборчої компанії з виборів президента Молдови проросійський кандидат, лідер Партії соціалістів Ігор Додон заявив під час теледебатів, що анексований Крим «належить Російської Федерації». 1 листопада Додон знову заявив, що «анексуваний Крим де-факто є частиною Росії».
  • 13 листопада 2016 року в результаті проведення другого туру виборів Ігор Додон був обраний президентом Молдови.
  • 17 листопада 2017 новообраний президент Ігор Додон заявив, що Молдова зараз не піде на те, щоб визнати Крим російським.