Центр «Э» тисне на кримського активіста – захисника Меганому

Новини
Рустем Абкадиров Фото: Facebook Меганом SOS!

Кримського активіста Рустема Абкадирова, який бореться проти незаконної забудови охоронної зони пам’ятки природи «Півострів Меганом», викликали до окупаційної поліції та виписали офіційне застереження за доносом забудовників. 

Про це Рустем Абкадиров повідомив на сторінці «Меганом SOS!» в соцмережі Facebook. 

«Другу половину вчорашнього дня довелося провести в міськвідділі поліції Судака», – написав Абкадиров.

За його словами, на профілактичну бесіду прибуло «керівництво центру протидії екстремізму РК» з м. Сімферополь (так званий Центр «Э» – Головне управління з протидії екстремізму Міністерства внутрішніх справ РФ, відоме репресіями щодо російських опозиційних активістів. – ред.).

«Дискусією це назвати складно. На мене чинився неприкритий тиск з метою «припинити протиправну діяльність». На моє уточнююче запитання – звідки їм стало відомо, що я «планую організацію несанкціонованих зборів і мітингів» було повідомлено буквально наступне: на вас написала заяву адміністрація молодіжного фестивалю Таврида Арт», – пише Абкадиров.

Активіст зауважує, що на підставі заяви адміністрації молодіжного фестивалю «Таврида Арт» йому було виписано офіційне застереження, на підставі якого щодо нього буде вжито заходи впливу, включаючи кримінальну відповідальність.

Абкадиров повідомив представників окупаційної влади про те, що з застереженням не згоден, оскільки вказаних масових заходів не планував. 

Днем раніше захисники природоохоронної зони Меганому не дозволили залити бетон на ділянці, на яку претендує «Таврида Арт». 

Спроба залити бетон у природоохоронній зоні мису Меганом Фото: Меганом SOS!

Після російської окупації Криму землі бухти Капсель були незаконно виведені з природоохоронної зони мису Меганом, і на них планується будівництво освітнього центру «Арт-резиденція «Таврида». Мешканці Судаку виступають проти будівництва, вимагаючи повернення землям в бухті Капсель статусу природоохоронної зони.

Нагадаємо:

  • 21 травня 2020 року так звана «Судакська міська рада» прийняла рішення передати у федеральну власність Росії земельну ділянку на території півострова Меганом, яка знаходиться в комунальній власності, «для організації та проведення Форуму молодих діячів культури і мистецтва «Таврида», проведення щорічного фестивалю «Таврида ArtRussia», будівництва та експлуатації освітнього центру для молодих діячів культури і мистецтва «Арт-резиденція« Таврида»».