День Гідності та Свободи відзначають в Україні

Новини
Фото: ukrinform

В Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи, приурочений до роковин початку Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Про це повідомляє агентство Укрінформ.

Молебень та покладання квітів біля екуменічного храму архистратига Михаїла та українських новомучеників УГКЦ відбулися на Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

Меморіальні заходи, присвячені пам’яті загиблих героїв, проводяться цього дня в багатьох містах України.

Загиблі у 2013-2014 роках герої увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

Президент України Володимир Зеленський, який зараз лікується від коронавірусу в лікарні Феофанія, в День Гідності та Свободи вшанував пам’ять героїв Небесної сотні – від його імені був встановлений кошик квітів до пам’ятного хреста на місці загибелі активістів Майдану на Алеї Героїв Небесної Сотні.

Зеленський також звернувся до громадян з нагоди Дня Гідності та Свободи та закликав переосмислити моральний досвід різних поколінь українців.

«Протягом 29 років незалежності України відбувся ряд революцій: українці відстоювали європейський вектор розвитку, захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, а також досягнення гідного рівня життя і праці громадян. Непереможним є лише той народ, який по-справжньому цінує свободу і гідність. Ми повинні узагальнити й переосмислити моральний досвід різних поколінь українців, які боролися за демократичні цінності, права і свободи», – сказав президент.

Також він заявив, що вирішальне слово у важкі для країни часи звучить не від політиків, а від народу.

День Гідності та Свободи, який відзначається 21 листопада, був встановлений згідно з Указом президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочалися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади на чолі з президентом Віктором Януковичем щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Попрання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликала обурення українців.