МЗС України перевіряє інформацію про продаж у Криму бруківки з «Херсонесу Таврійського» – Джапарова

Новини
Музей-заповідник «Херсонес Тавриський» Фото: chernomorsk.info

МЗС України вивчає оприлюднену в ЗМІ інформацію про продаж в окупованому Криму бруківки з Національного музею-заповідника «Херсонес Таврійський», який в 2013 році був включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. У разі підтвердження Україна доведе її до міжнародних партнерів.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Facebook.

«Мережею шириться інформація, що бруківка з українського «Херсонесу Таврійського» (в 2013 «Херсонес Таврійський і його хора» (сільськогосподарська округа) були включені до списку світової спадщини ЮНЕСКО) виставлена на продаж та буцімто на неї вже є московський замовник. Оголошення таке було розміщено на сайті avito . Тепер його там не має», – написала Джапарова.

«Вивчаємо ситуацію. Це, на жаль, страшна «класика» окупаційного жанру, яку в разі підтвердження, доведемо до міжнародних партнерів», – додала вона.

Нагадаємо:

  • 28 серпня 2015 року «уряд» окупованого Севастополя ухвалив рішення про передачу національного заповідника «Херсонес Таврійський» у федеральну власність Росії.
  • ЮНЕСКО не визнала російську юрисдикцію музею-заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Криму.
  • У січні 2016 року Главк Нацполіціі в АРК відкрив кримінальне провадження за фактом заміни історичної плитки на території музею-заповідника «Херсонес Таврійський» на сучасну за розпорядженням окупаційної «адміністрації Севастополя» без узгодження з ЮНЕСКО.
  • У січні 2017 року МЗС України висловило рішучий протест Росії у зв’язку з посяганнями Української православної церкви Московського патріархату, яка представляє Російську православну церкву в окупованому Криму, на частину заповідника «Херсонес Таврійський», внесеного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.