Найбільший український виробник керамічної плитки незаконно постачав свою продукцію в Крим – СБУ

Новини

Служба безпеки України повідомляє, що задокументувала протиправну схему поставок продукції менеджментом одного з провідних українських виробників кераміки в окупований Крим. Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про компанію «Голден тайл» (Golden Tile).

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

«Оперативники СБУ встановили, що за незаконним механізмом товари відповідно до зовнішньоекономічних контрактів постачали на адресу підконтрольної українському виробнику дочірньої компанії в РФ. Потім через налагоджену систему логістичних перевезень продукцію ввозили до тимчасово окупованого Криму. На півострові ділки реалізовували товар через суб’єкти господарювання, незаконно створені відповідно до російського окупаційного законодавства.

У ході обшуків в офісних приміщеннях та на виробничих майданчиках компанії у Києві та Харкові правоохоронці виявили документацію та електронні носії інформації, які підтверджують ведення бізнесу на тимчасово окупованій території. Зокрема, встановлено ухвалення менеджментом рішень про створення та роботу в Криму філії за російським законодавством, ведення бухгалтерської звітності та сплату податків до бюджету РФ, а також формування мережі збуту продукції», – повідомляє СБУ.

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, мова йде про ТОВ «Голден тайл», яке вело діяльність на території Криму та мало там склади з продукцією. Після окупації Криму РФ ТОВ «Голден тайл», за даними джерел ЦЖР,  передало кримське майно та дебіторську заборгованість своїй російській «дочці» –  ООО «Голден тайл восток», яке знаходиться у м. Бєлгород і було зареєстроване ще 2008 року.  

Надалі «Голден тайл» використало ту ж схему, яку застосовують багато українських компаній в окупованому Криму, якому законом України надано статус ВЕЗ: зареєструвало  філіал підприємства у «Республіці Крим» згідно з  законодавством РФ, на який начебто перевели майно та дебіторську заборгованість материнської компанії в Україні. Після ліквідації філіалу поставки керамічної плитки відбувались  безпосередньо через ООО «Голден тайл восток». За даними правоохоронців, харківську керамічну плитку доставляють у Крим залізницею від Бєлгорода до Сімферополя через  Керченський міст.

ТОВ «ГолденТайл» через ТОВ «Керамічна група «Голден тайл» (  Кінцевий бенефіціарний власник  – Валентин Шеветовський) належить ПрАТ «Харківський плитковий завод».

19 листопада на Харківському плитковому заводі (ХПЗ) були проведені обшуки через підозри в організації поставок української плитки на тимчасово окуповані території. При цьому «Голден тайл» заявила на своєму сайті про «рейдерську атаку». Засновник і голова Наглядової ради ХПЗ Валентин Шеветовський заявив, що «справжньою причиною обшуку є спроба чинити тиск на бізнес».

Валентин Шеветовський, голова Наглядової ради ПрАТ «Харківський плитковий завод»

«Ні Харківський плитковий завод, ні торгова компанія Golden Tile, яка займається продажем його продукції, ніколи не здійснювали поставок продукції на тимчасово окуповані території. Керамічна група Golden Tile працює в суворій відповідності з українським законодавством, Конституцією України, з дотриманням всіх встановлених правових обмежень», – заявив Валентин Шеветовський.