Український інститут та видання Ukrainer запустили проект віртуальної реальності про Крим

Новини
Фото: facebook.com/ukrainer.net

Український інститут спільно з суспільно-культурним виданням Ukrainer запустили проєкт в форматі віртуальної реальності (VR) «Рідний Крим». За допомогою сучасних технологій глядач має можливість побачити майже вживу різні куточки півострова, який став зараз недоступним для тисяч людей через російську окупацію.

Про це повідомляє у Facebook Український інститут.

««Рідний Крим» (We are Crimea) – проєкт про Крим, який ми любимо, за яким сумуємо, на який чекаємо. Ми покажемо Крим очима людей, які не можуть до нього потрапити через тимчасову окупацію Криму Російською Федерацією. Чотири герої розкажуть, яким вони пам’ятають Крим і що ця втрата для них означає. Проєкт нагадає про долі людей після окупації, порушення прав людини, переслідування в Криму. Ті, для кого Крим був домом, ті, хто часто там бував і ті, хто ще жодного разу там не був, побачать місця, які зараз нам недоступні. VR-відео створить відчуття присутності, щоб кожен побачив та відчув місця, з якими пов’язані найприємніші спогади з Кримом», – вказують організатори.

Як зазначається, у проєкті «Рідний Крим» загалом вийдуть чотири історії від кримчан. Першу розповів режисер Ахтем Сеітаблаєв.

«Від початку окупації Криму Росією лише на материкову Україну виїхали близько 45 тисяч його мешканців. Серед них – тисячі тих, хто не має можливості повернутися до свого Криму. Режисер та актор театру і кіно, етнічний кримський татарин Ахтем Сеітаблаєв народився у місті Янгіюль неподалік Ташкента в Узбекистані, куди його батьків, як і решту кримських татар, депортували з рідного Криму у травні 1944 року. Його родина повернулася додому лише на початку 90-х років, а згодом Ахтем через окупацію знову змушений був покинути свою рідну землю. Зараз – він є одним із найуспішніших українських акторів та режисерів, а також директором «Кримського дому»», – йдеться у повідомленні.

Як повідомив у Facebook заступник директора Українського інституту Алім Алієв, ідея цього проєкту виникла рік тому на Франкфуртському книжковому ярмарку.

«Це хвилюючий, емоційний та важливий проект про наш рідний Крим. За допомогою сучасних технологій та відомих вихідців з півострова ми зануримо вас з головою у магічний Крим», – написав він.

«Це справжнє диво. Ти переносишся у рідні місця. Ти стоїш у дворику Ханського Палацу, ніби відчуваєш вітерець, чуєш звук фонтанів, бачиш лавочку, але сісти на неї не можеш. За допомогою VR-технології та історії рідного Криму від Ахтема Сеітаблаєва ми зануримо вас у Крим. Лише відкрийте посилання, обертайте телефоном на 360 градусів та насолоджуйтесь», – додав Алієв.

Нагадаємо:

  • У 2020 році в літературному українсько-кримськотатарською конкурсі «Кримський інжир» взяли участь 125 авторів, які надіслали оригінальні твори і переклади. Всього надійшло 284 твори. Оригінальних творів – 223 українською мовою, 25 кримськотатарською, 36 перекладів з кримськотатарського на українську і навпаки. 
  • Перший письменницький конкурс «Кримський інжир» пройшов влітку 2018 року. Тоді на конкурс прийшло 244 роботи від 135 авторів з усієї України.