У Міністерстві освіти думають про підготовчі курси для абітурієнтів з ТОТ

Новини

Учні з тимчасово окупованих територій зможуть відвідувати безкоштовні курси перед вступом у заклад вищої освіти. Також їм надаватиметься соціальна стипендія. Пілотний проєкт на стадії обговорення.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення пресслужби Міністерства освіти і науки.

Друге засідання робочої групи з питань функціонування на базі українських закладів вищої освіти підготовчих курсів до вступу на навчання осіб з тимчасово окупованих територій АР Крим і Донбасу відбулося 25 листопада 2020 року.

За словами заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, проєкт передбачає, що особи з ТОТ Донбасу та АР Крим та територій населених пунктів на лінії зіткнення зможуть за бажанням разово скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти тривалістю до одного року з наступним вступом до закладів вищої освіти як внутрішньо переміщені особи.

«Наразі пілотний проєкт перебуває на стадії обговорення та опрацювання. За результатами його впровадження буде підготовлено нормативно-правовий акт, що деталізуватиме та встановлюватиме окремий порядок призначення й виплати соціальних стипендій слухачам спеціальних підготовчих курсів», — сказав заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

Нагадаємо, що Центр журналістських розслідувань робив дослідження «Українська освіта для школярів із Криму: як це працює». Ми з’ясували, що програми для переселенців не враховують потреб у гуртожитках чи хостелах для школярів із Криму і Донбасу, які приїжджають здавати іспити для отримання українських атестатів. Випускникам із окупованого Криму та Донбасу необхідні підготовчі курси у вишах, де вони вирішили здобувати професію.

«Коли наші діти їдуть до Чехії чи Польщі, а зараз досить багато їдуть на навчання в європейські країни, у них є цілий рік , коли вони вивчають Конституцію, культуру, мову, історію цих країн. Для того, щоб не відчувати себе викинутими з суспільства, в яке вони потрапили», – розповідала керівниця Центру громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова.