Прокуратура АРК розслідує 13 проваджень за фактами насильницьких зникнень людей після окупації Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Прокуратура АРК і Севастополя розслідує 13 кримінальних проваджень у зв’язку з насильницьким зникненням 18 осіб в період окупації Криму Росією. При цьому розслідування ускладнюється неможливістю доступу українських слідчих органів на окуповану територію півострова.

Про це 1 грудня на повідомив прокурор відділу прокуратури автономії Кирило Копійка на пресконференції в Києві, передає агентство Інтерфакс-Україна.

«В даний час в цілому записано 13 кримінальних проваджень за фактами зникнення безвісти, насильницького зникнення 18 чоловік … Вони кваліфіковані за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство) – 6 кримінальних проваджень про зникнення 8 осіб, за ст.146 КК (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) – 2 кримінальні виробництва за фактами зникнення 3 осіб і за ст.438 КК (порушення законів і звичаїв війни) – 4 кримінальні провадження щодо 6 осіб», – сказав Копійка.

За його словами, в кінці 2018 року низка кримінальних проваджень за фактом насильницьких зникнень на окупованій території були перекваліфіковані на статтю КК про порушення законів війни. «Таке рішення було прийнято, тому що досудове розслідування дійшло висновку про безпосередню участь органів окупаційної влади і незаконно створених органів окупаційною владою в переслідуванні і можлива участь в викраденні цих людей», – зазначив прокурор.

Також він повідомив, що прокуратура АРК вивчає всі факти зникнення людей на окупованій території Криму, оприлюднені в ЗМІ та громадським організаціями. «Практично за всіма випадками зареєстровані кримінальні провадження і проводиться досудове розслідування органами Нацполіціі і СБУ», – додав Копійка.

Стосовно результатів розслідування, то, за його словами, зараз найбільш показовим є справа Решата Аметова, де вже є фактично встановлені особи і підозрювані. «У інших справах збираються докази в тому обсязі, який представляється можливим у зв’язку з тим, що доступ до окупованої території в даний час у правоохоронних органів неможливий», – розповів Копійка.

Як повідомлялось, за даними громадської організації «Крим_SOS», за шість років незаконної російської окупації в Криму без вісті пропали 45 людей, при цьому доля 15 з них до цих пір залишається невідомою.

Україна закликала світову спільноту посилити міжнародний тиск на Росію та не залишати без уваги долю осіб, зниклих, викрадених чи безвісти зниклих на тимчасово окупованих РФ територіях Криму та Донбасу.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2014 року під час одиночного пікету проти окупації Криму біля будівлі Ради міністрів Криму так званою «самообороною Криму» був викрадений Решат Аметов. Його тіло із слідами тортур знайшли 15 березня в полі біля села Земляничне Білогірського району. Вбивці досі не знайдені. На початку березня 2015 року правоохоронці окупованого Криму заявили родичам Аметова, що розслідування припинено.
  • У сюжеті Центру журналістських розслідувань, що вийшов в проекті «Слідство.інфо», з дозволу родичів вперше були оприлюднені фото і відео слідів катувань на тілі Решата Аметова, що підтверджують тяжкість і навмисність злочину.
  • 10 вересня 2019 року прокуратура АРК повідомила про розкриття викрадення Решата Аметова. Слідство назвало імена підозрюваних у викраденні активіста на площі Леніна в Сімферополі – це громадяни України Олександр Руденко і Олександр Баглюк та російський військовий пенсіонер Євген Скрипник, який далі воював на Донбасі під позивним «Прапор».