У Криму «влада» навмисно занижує статистику захворюваності і смертності від COVID-19 – КПГ

Новини
Фото: Владимир Гердо/ТАСС

В окупованому Криму «влада» навмисно занижує статистику захворюваності і смертності від коронавірусу, а також приховує факти смерті медиків від COVID-19.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на інформацію медичних працівників в Сімферополі, Феодосії, Керчі, Кіровському і Ялті.

Так, за інформацією джерела КПГ в системі охорони здоров’я Сімферополя, статистика захворюваності коронавірусною інфекцією занижена в Криму в середньому в чотири рази.

Медик розповів, що діагноз «позалікарняна пневмонія» ставлять багатьом «ковідним» хворим, а діагноз COVID-19 ставлять тільки після того, як Роспотребнадзор зробить тест. «Тобто, позитивний тест на «ковід», зроблений у звичайній приватній клініці, Роспотребнадзор не визнає», – розповів він, додавши, що за останній час помітно зросла смертність від цього захворювання.

Зараз в Сімферопольському районі медики фіксують осередки «ковідних пневмоній» в населених пунктах Фонтани, Ак-Мечеть і Чистеньке.

Також співрозмовник КПГ повідомив, що багато медиків хворі на пневмонію. «Лікарям роблять ПЛР-тест 1 раз в 2 тижні, проте забір матеріалу проводять неправильно і роблять це навмисно, тому що, якщо у одного лікаря з бригади швидкої допомоги підтверджують COVID-19, то весь екіпаж йде на ізоляцію, а замінити ніким», – розповів він.

Медпрацівник з Феодосії повідомив правозахисникам, що в «ковідному госпіталі» не вистачає місць, він завантажений на 100%, і люди чекають черги, щоб лягти в лікарню.

Він також зазначив, що у медиків немає доступу до статистики захворюваності та смертності. «Судячи з того, скільки «ковідних» хворих привозять в госпіталь, зрозуміло, що статистику занижують. Видно, що «труповозка» постійно мотається в «ковідний госпіталь», значить смертність зросла. Але точно тільки в морзі знають, на скільки зросла смертність. Але ніхто не скаже, заборонено про це говорити», – повідомив медпрацівник.

Він додав, що в Феодосії на 4 бригади за добу в середньому 80 викликів. Це дуже багато. У бригаді швидкої лише фельдшер і водій. У швидкої Феодосії залишилося всього 4 лікаря. При цьому серед медиків дуже багато хворих як на «швидкої», так і в лікарні. Відомо, що у вересні померла терапевт з поліклініки.

У Керчі від COVID-19 в листопаді 2020 року померли мінімум два лікаря, це терапевт Валентина Бєляєва та в.о. головного лікаря Керченської міськлікарні №3 Людмила Чернявська. Незабаром від короновірусу помер і її 37-річний син. При цьому окупаційна «влада» півострова не публіковала цю інформацію, хоча про смерть медиків писали місцеві керченські ЗМІ.

Також відомо, що в Ялті від COVID-19 помер як мінімум один медичний працівник станції швидкої допомоги.

Нагадаємо:

  • На початку листопада в окупованому Криму для запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 тимчасово припинена реєстрація укладення шлюбу в урочистій обстановці.
  • 18 листопада в Криму в зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19 з 20 грудня 2020 року по 15 січня 2021 роки заборонили проведення новорічних корпоративів і роботу нічних закладів.