День Збройних сил України: Зеленський пообіцяв не скорочувати фінансування армії

Новини
Фото: Facebook Генеральний штаб ЗСУ

В Україні 6 грудня відзначається День Збройних Сил. Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що, попри складні часи, фінансування української армії у майбутньому не скоротиться ні на гривню.

Святкова дата була встановлена згідно з постановою Верховної Ради від 19 жовтня 1993 року.

Саме 6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла закон «Про Збройні Сили України», «Про оборону України», а 13 грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини Донбасу. Попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора.

Наразі українська армія відновлює свою боєздатність, а Україна оголосила про свої наміри вступити в НАТО.

Президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня Збройних сил України, запевнив, що, попри складні часи, фінансування української армії у майбутньому не скоротиться ні на гривню,повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«ЗСУ отримають новітню та модернізовану техніку, цей процес не тільки продовжиться, але й збільшиться. Незважаючи на важкі часи, фінансування не скоротиться ні на гривню. Ми ніколи не будемо економити на власній армії, а отже і на безпеці власної країни», – заявив Зеленський.

За його словами, реформа оборони безпрецедентна та масштабна за амбіціями. Цьогоріч Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями, і це красномовне свідчення наших досягнень, це доказ, що ми рухаємося правильним шляхом, переконаний глава держави.

«Крім цього, наша мета – нарощувати боєздатність військово-морського флоту, а також об’єктів військово-морської інфраструктури. Це місця постійної дислокації військово-морських частин, побудова нових баз та навчальних закладів», – додав глава держави.

Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Під час урочистостей, які проходили на площі перед центральним входом до Маріїнського палацу, президент оголосив хвилину мовчання за загиблими, під час якої барабанщик оркестру роти Почесної варти відбив 21 удар.

Президент також присвоїв військові звання та почесні найменування військовим частинам Збройних сил України, вручивши стрічки з назвою почесного найменування та бойові прапори командирам частин.

Крім того, Зеленський вручив військовим державні нагороди. Зокрема, орден «Золота Зірка» був переданий батьку солдата Ігоря Філіпчука, якому 3 грудня президент присвоїв звання Героя України посмертно.