В ЄС закликали Україну терміново реформувати ціноутворення на електроенергію для населення

Новини
электричество
Фото: РБК-Украина

Глава Секретаріату європейського енергетичного співтовариства Янез Копач закликав Україну терміново реформувати систему ціноутворення на електричну енергію для населення.

Про це він повідомив на засіданні комітету Верховної ради з питань енергетики під головуванням Андрія Геруса.

«Внести зміни в методику ціноутворення на електроенергію постачальників універсальних послуг і обмежити ПСО тільки побутовими споживачами», – йдеться в звіті Копача, оприлюдненому на сайті комітету ВР з питань енергетики.

Згідно з рекомендаціями Секретаріату Енергоспівтовариства, уряд паралельно має забезпечити механізми соціального захисту для вразливих категорій споживачів. У звіті говориться, що оскільки домогосподарства в Україні як і раніше отримують електроенергію за цінами істотно нижче, ніж витрати на її виробництво і доставку, на роздрібному ринку відсутня будь-яка конкуренція.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.