В МЗС України висловили протест проти розширення переліку громадян України, щодо яких РФ запровадила «спеціальні економічні заходи»

Новини

Міністерство закордонних справ України висловлює протест проти розширення переліку українських фізичних осіб, щодо яких урядом РФ запроваджуються так звані «спеціальні економічні заходи».

Про це йдеться в заяві МЗС України.

«МЗС України рішуче засуджує спробу тиску на народних депутатів України і представників українського суспільства. Цей протиправний крок є продовженням Російською Федерацією агресії проти України у всіх її формах і проявах», – сказано в заяві.

Зазначається, що українська сторона залишає за собою право вжити відповідних заходів реагування відповідно до норм і принципів міжнародного права.

«Україна і надалі продовжуватиме політику протидії російській агресії, докладатиме послідовних зусиль для припинення тимчасової окупації Росією тимчасово окупованих українських територій, відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», – додали у відомстві.

Російська Федерація розширила список санкцій проти громадян України, включивши до нього народних депутатів України від партії «Слуга народу».

У список додали, зокрема, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, його першого заступника Руслана Стефанчука, главу делегації України в ПАРЄ Єлизавету Ясько, депутатів СН Андрія Геруса, Олександра Качура, Максима Бужанського, Ольгу Василевську-Смаглюк, позафракційного депутата Гео Лероса.

Всього оновлений список громадян України, проти яких в Росії введені санкції, містить 849 імен і займає 72 сторінки.

  • 4 вересня російський уряд ввів санкції проти народних депутатів України, в тому числі проти п’ятого президента України, народного депутата і лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка.
  • Росія заявила про введення санкцій щодо України в жовтні 2018 року. Перелік був розширений в грудні того ж року. У обмежувальний список тоді потрапили 322 фізичних особи та 68 юридичних осіб. Для них передбачені блокування безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборона на виведення капіталу за межі Росії.