Апеляційний суд залишив чинним вирок генералу Назарову у справі про збиття бойовиками літака Іл-76 з десантниками на борту

Новини
Генерал Віктор Назаров (праворуч) на засіданні Палоградского міськрайсуду Фото: 1kr.ua

Дніпровський апеляційний суд залишив чинним вирок Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, який засудив до семи років позбавлення волі генерал-майора Віктора Назарова за недбале ставлення до військової служби, внаслідок чого в червні 2014 року у Луганській області бойовики збили літак Іл-76. В результаті трагедії загинуло 49 українських військовослужбовців.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Як зазначається, за підтримання державного обвинувачення групою прокурорів Офісу Генерального прокурора та Київської обласної прокуратури Дніпровським апеляційним судом залишено без змін вирок Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області стосовно генерал-майора ЗСУ за фактом недбалого ставлення до військової служби (ч.3 ст.425 КК України), що призвело до авіакатастрофи літака Іл-76МД у червні 2014 року. В результаті трагедії загинуло 49 військовослужбовців Збройних Сил України, повністю знищено літак та інше військове майно на загальну суму понад 28 млн грн.

«У судовому засіданні встановлено, що генерал-майор, будучи начальником штабу – першим заступником керівника АТО на території Донецької та Луганської областей, перебуваючи в бойовій обстановці, у червні 2014 року недбало поставився до виконання службових обов’язків. Це призвело до того, що не була належним чином забезпечена ізоляція аеродрому м. Луганськ для прийняття літаків транспортної авіації і їхній захист від ураження наземними вогневими засобами противника. Крім того, не була припинена діяльність незаконних збройних формувань РФ біля цього аеродрому та можливість вчинення ними терористичного акту», – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора нагадали, що Назаров був засуджений до семи років позбавлення волі. Також задоволено цивільні позови потерпілих про відшкодування моральної шкоди, заявлені до Міністерства оборони України, на загальну суму 19,5 млн грн.

Нагадаємо:

  • 14 червня 2014 року на території Луганської області бойовиками з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Всі вони загинули.
  • 27 березня 2017 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав винним генерала Віктора Назарова в загибелі 49 українських військових в збитому влітку 2014 року за Луганському збройними терористами літаку Іл-76 і засудив його до 7 років позбавлення волі.