Наливайченко пропонує доручити Мінфіну реалізацію санкційної політики України

Новини
Народний депутат Валентин Наливайченко Фото: facebook.com/nalyvaichenko.valentyn

Народний депутат Валентин Наливайченко зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про національні та міжнародні санкції, в якому пропонує надати міністерству фінансів України функції центрального органу з питань реалізації та контролю санкційної політики країни за прикладом США.

Про це Наливайченко повідомив під час круглого столу «Санкційна політика України. Перезавантаження», який спільно провели представництво президента України в Автономній Республіці Крим та інформаційна агенція Центр журналістських розслідувань.

Нардеп запропонував у законопроєкті №4454 «Про національні та міжнародні санкції» норму, згідно якої центральним органом виконавчої влади з питань реалізації та контролю санкційної політики є міністерство фінансів України. Він мотивує це прикладом Сполучених Штатів Америки.

«Найбільш дієва в світі модель – це американська модель, а саме – Treasure department, аналог нашого міністерства фінансів, який відповідає за контроль над усіма установами – такими як митниця, податкова, фінмоніторинг, нацбанк – через всі фінансові, економічні, насамперед, важелі у питанні застосування санкцій», – сказав Наливайченко.

Водночас, він не виключає застосування дипломатичних санкцій, які можуть передані до відання міністерства закордонних справ, або інших видів санкцій, які б відносилися до відання міністерства оборони.

Також Наливайченко вважає, що введення санкцій має затверджуватися при прийнятті проєкту державного бюджету.

Нардеп зазначив, що в проєкті закону дано чіткі дефініції: що таке національні санкції, міжнародні санкції, юридичні особи, секторальні та індивідуальні санкції. Це зроблено з метою уникнення шпарин у законодавстві, які б дозволяли Росії навіть в умовах здійснення військової агресії заробляти гроші в Україні.

Як приклад Наливайченко навів ситуацію в НАК «Енергоатом»: «Навiть в Енергоатомі закупки робляться через фірми-посередники, постачається обладнання на стратегічні державні підприємства – ядерні електростанції з Росії, та ще й втридорога», – сказав депутат.

Нагадаємо:

  • За санкційну політику України має відповідати спеціальний колегіальний орган при РНБО, який складатиметься зі спецпредставників усіх ключових органів виконавчої влади, вважає Богдан Бернацький, помічник народної депутатки України Єлизавети Ясько з санкційної політики.
  • Хочете знати більше про кримські санкції, запроваджені США, ЄС та Україною у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та їх вплив на сектори економіки окупованого РФ Криму? Знайомтеся з матеріалами нового розділу «Спецпроекти» на сайті Центру журналістських розслідувань: «Як працюють кримські санкції».